Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2023 i Nordiska förbindelser och infrastruktur

Nordiska förbindelser och infrastruktur

Elflygplan kan ge nya trafikmönster i Norden
Att satsa på elektriska flygplan handlar inte bara om att få ned CO2-utsläppen. Nya, korta flyglinjer kommer också att öppna för en ny sorts arbetspendling. Dessutom kan elflygplan skapa nya jobb, både i industrin och på mindre flygfält.
Metro från Malmö till Köpenhamn - ett av tre megaprojekt
Majoriteten av Köpenhamns politiska partier sa nyligen ja till en utredning om hur en ny linje i stadens tunnelbana ska kunna anslutas till Malmö. Ännu har inget beslut fattats om ytterligare en fast förbindelse mellan Danmark och Sverige - det finns fler alternativ.
Det går alltid en buss: Islands ambisiøse transportplan
På Island blir planer for et nytt transportsystem som skal knytte innbyggerne i hovedstadsregionen sammen, møtt med både begeistring og kritikk. Det bor rundt 250.000 mennesker i hovedstadsområdet (Reykjavik og de fem kommunene rundt). Dette utgjør omtrent to tredjedeler av landets befolkning.
Vilket alternativ är bäst?
Arbeidsliv i Norden har ställt samma frågor till projektledarna för de tre förslagen om en ny förbindelse mellan Sverige och Danmark. Så här argumenterar de för sina alternativ.
Kjell-Arne Ottosson: Vill ha snabbare tågförbindelser och nytt ministerråd
Sedan fem år tillbaka önskar ett enigt Nordiskt råd att det upprättas ett särskilt ministerråd för transport och infrastruktur inom det nordiska samarbetet. Men hittills har inte ländernas statsministrar nappat, trots stora infrastruktursatsningar i och mellan länderna.
Med Østersø-færgen som arbejdsplads: Lange vagter og fællesskab
Færgerne mellem Norden og Baltikum er vigtige transportkorridorer mellem Norden og Baltikum og store arbejdspladser til søs. Én af dem er færgen Aura Seaways, hvor 52 besætningsmedlemmer bor og arbejder fire uger ad gangen.
Varför ännu en förbindelse mellan Danmark och Sverige?
Många undersökningar, analyser, utredningar har gjorts om situationen för transporter och infrastruktur i Öresundsregionen och många synpunkter har uttryckts. Svaren på frågan låter därför inte vänta på sig. Här följer några av dem.
Nordiske datasenter - grandiose planer, men skuffende få ansettelser
Nye datasentre dukker opp i Norge og Sverige, sammen med store forventninger om mange nye arbeidsplasser og høy avkastning.
Finlands största industriprojekt till sist färdigt
Kärnkraftverket i Olkiluoto har kallats ett evighetsprojekt. De två första reaktorerna byggdes på 1970-talet. Nu är också den tredje reaktorn i bruk, efter mer än trettio år.

Side-alternativer

This is themeComment