Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden - mars 2010
Arbeidsformidling i ny fasong
I alle de nordiske land har arbeidsformidlingen gjennomgått en mer eller mindre total forandring. Nye myndigheter som NAV og Jobcentrene har oppstått, mens arbeidsformidlingene i Sverige og Finland ikke er til å kjenne igjen. De ansatte har fått nye oppgaver og yrkesroller. Samtidig har finanskrisen og et endret arbeidsmarked ført til frykt for langvarig ledighet og økt utenforskap. Behovet for å hjelpe folk i jobb er derfor blitt en enda større utfordring. Hvordan ser forandringene ut fra innsiden? Og hvordan opplever de ansatte sin situasjon?
Efter några tuffa år väntar nya uppgifter för NAV
De som arbetar på NAV i Vestre Aker börjar till sist få huvudet över vattnet. Antalet obehandlade ärenden är tillbaka på samma nivå som innan den stora välfärdsreformen började genomföras i Norge 2007. Men det är ingen tid för vila. Nya uppgifter införs och andra omorganiseras.
Nye og flere opgaver til jobcentrene i Danmark
Flere ledige, flere samtaler og mere aktivering og kontrol stiller store og nye krav til medarbejderne på landets jobcentre.
Högutbildade utan jobb får specialservice
De stora förlorarna i Finland redan innan dagens djupa ekonomiska kris var de högutbildade. Ett problem är att arbetsmarknaden förändrats i riktning mot projektjobb vilket gjort att behovet av fast anställda ingenjörer och ekonomer minskar.
Privata coacher kompletterar arbetsförmedlingen
På arbetsförmedlingarna i Sverige finns sedan förra året en ny yrkesgrupp – coacherna. Det var strax innan jul 2008 som regeringen beslutade att bevilja tre miljarder under en treårsperiod för att ge de arbetssökande ett starkare och mera individuellt stöd. Samtidigt öppnades en ny arbetsmarknad, eftersom huvuddelen av coacherna är upphandlade av privata företag.
Arbetsförmedlingen får ansvar för nyanlända invandrare
Den 17 mars beslutade svenska riksdagen att från och med 1 december 2010, kommer arbetsförmedlingen att ta över kommunernas roll att introducera nyanlända invandrare. Med hjälp av etableringslotsar är meningen att de snabbare ska komma in i samhälle och arbetsliv.
Sjenerøsitet på prøve
De nordiske velferdsstatene er blitt mindre sjenerøse; en del ytelser er strammet inn, det legges mer vekt på kontroll og kravene til den enkelte øker. Arbeidslinjen dominerer, og det legges sterkere vekt på insentiver for å motivere folk til å jobbe mer.
Finland: Intresset ökar för att jobba längre
Det senaste årets intensiva debatt om höjd pensionsålder verkar ta skruv. Enligt en färsk utredning är allt fler finländare beredda att jobba också efter 63 års ålder. Samtidigt gör regeringen ett nytt försök att med normativa åtgärder få folk att stanna kvar i arbetslivet åtminstone till 65.
Lavalfallet har gett Sverige en ny lagstiftning
Efter många om och men antog Sveriges riksdag den 24 mars de lagändringar som den svenska regeringen ansåg nödvändiga efter EU-domstolens dom i det uppmärksammade Laval-målet.
Side-alternativer