Nyheter
- Finland: Arbetslösa unga får mer uppmärksamhet
- Den finländska ungdomsgarantin har gjort att arbetslösa unga prioriteras på ett annat sätt än tidigare inom offentlig service.
- Feilslåtte reformer ekskluderer unge funksjonshemmede
- Økt fleksibilitet fører ikke til et mer inkluderende arbeidsliv. Politiske reformer som er satt i verk i Norden i tiåret fra 2000, viser heller ingen målbar suksess, konkluderer den nordiske forskergruppen bak rapporten ”Ny politikk for å fremme inkludering av unge i arbeidsmarkedet”.
- Ny arbejdsmiljøaftale med fokus på forebyggelse og fastholdelse
- Arbejdsmiljøindsatsen i Danmark styrkes de næste fire år med 135 millioner danske kroner, som især skal forebygge vold, trusler, arbejdsulykker og nedslidning på jobbet.
- Finlands arbetsliv i omvandling
- Finland har väldigt svårt att ta sig ur den ekonomiska krisen och de kyliga vindarna märks i arbetslivet. Bara var tionde finländare tror att läget på arbetsmarknaden förbättras i år. Närmare hälften väntar sig sämre tider. Det visar Arbets- och näringsministeriets arbetslivsbarometer.
- Seger för finska Elektrikerförbundet i EU-domstolen
- ”6 – 0 till Elektrikerförbundet!” ”Det största som hänt sedan Laval-domen!” Reaktionerna på arbetstagarsidan var översvallande sedan EU-domstolen kommit med sitt förhandsbesked i målet om 186 polska elektriker som varit utstationerade till Finland.
- Norge: Streik og steile fronter - strid om endringer i arbeidsmiljøloven
- Kommer flere i jobb hvis flere kan ansettes midlertidig? Blir terskelen til arbeidslivet lavere? Blir det flere jobber, eller bare flere midlertidig tilsatte? Slike spørsmål er stridens kjerne når norske arbeidstakere kjemper for arbeidsmiljøloven.
- Flere flygtninge og indvandrere skal i arbejde i Danmark
- Alt for få flygtninge og indvandrere i Danmark har et arbejde, og det skal der gøres noget ved. Det er der bred enighed om. Derimod støtter de færreste statsministerens forslag om at lade flygtninge og indvandrere rense strande og reparere gynger i daginstitutioner.
- "LinkedIn kan komplettera arbetsförmedlingen"
- - Matchningen på arbetsmarknaden måste bli bättre och för att klara det behöver arbetsförmedlingen kompletteras med andra aktörer. LinkedIn skulle kunna vara en viktig pusselbit på en väl fungerande arbetsmarknad, säger Ylva Johansson, Sveriges arbetsmarknadsminister.
- Teknik och samarbete viktigast för hållbar utveckling i Arktis
- Norden måste tala med en röst i arktiska frågor och satsa på gemensam teknikutveckling. Då kan de nordligaste landsdelarna av Finland, Norge och Sverige få en hållbar utveckling. Det är budskapet i rapporten ”Tillväxt i norr”.
- Island: Likalönsstandarden har tagits i bruk
- De första statliga institutionerna på Island har nu i början av 2015 möjlighet att bevisa att de betalar lika lön för lika arbete. Det sker genom en ny certifikationsstandard som tas i bruk på Island. Myndigheterna får ett "fair pay"-certifikat när de har utvärderats och det blivit klart att de verkligen betalar lika lön enligt standarden.
- Arvefjender danner regering i Grønland
- Siumut vandt en kneben valgsejr og har dannet regering med de to borgerlige partier Atassut og Demokraterne. Især det sidste parti var en overraskelse.
- Regeringskris i Sverige innebär mindre pengar till arbetslivet
- Onsdagen den 3 december meddelade Sveriges statsminister Stefan Löfven att det kommer att hållas ett nyval i Sverige den 22 mars 2015. Den rödgröna minoritetsregeringen budget föll i riksdagens omröstning, vilket bland annat innebär att utlovade höjda anslag till Arbetsförmedling och Arbetsmiljöverket uteblir.
- Island: Pappaledigheten på tillbakagång
- Pappaledigheten år 2000 blev enorm succé på Island. Nyblivna pappor välkomnade möjligheten att vara hemma tillsammans med sina barn. Men trenden har inte fortsatt. Island har nu flera gånger försämrat pappornas inkomstmöjligheter. Familjerna har inte råd med lägre inkomster.
- Grønlands nye regering skal forholde sig til stort underskud
- Siumut vandt en kneben valgsejr, og i disse dage forsøger partiet at danne en ny koalition.
- Laval-målet: Svenska regeringen vill ge facket mer makt
- EU-anpassningen gick för långt när de svenska lagarna ändrades efter EU-domstolens Laval-målet. Det menar den svenska regeringen som nu har gett en utredning i uppdrag att föreslå regler som ska ge fackförbunden bättre möjligheter att bevaka villkoren för utstationerade arbetstagare. Men arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv menar att regeringens ambitioner är oförenliga med EU-rätten.
Side-alternativer