Omstilling
Hva kan kommuner i Norden lære av hverandre?
Hva skjer når skolen i nabolaget står i fare for å bli lagt ned? Når kommunen ikke har hender nok i helse- og omsorg? Kommuner i Norden står foran like utfordringer. Hvordan løse dem?
Rika på järnmalm, fattiga på invånare
I Pajala i norra Sverige är kommunen glad för gruvan, men brottas samtidigt med att behålla och rekrytera egen personal.
Kommune-Danmark skal forene frihed og kontrol
‘Frisættelse’ er tidens store emne i dansk kommunal- og landspolitik som mulig nøgle til at levere velfærd til borgerne med færre ressourcer og mangel på arbejdskraft. Helsingør Kommune har gode erfaringer, men det kommende kommunalvalg er en joker.
Finländarna går till val, varierande intresse för lokala angelägenheter
I april är det kommunalval i Finland. Samtidigt väljs fullmäktige i 21 så kallade välfärdsområden, som efter vårdreformen ansvarar för social- och hälsovården.Men intresset för att kandidera och rösta verkar minska. Kanske på grund av sämre ekonomi och minskad makt i kommunerna. Eller för att valen hålls för ofta.
Färre unga och fler omsorgsbehövande äldre – hur ska arbetskraften räcka?
Mellan åren 2013 och 2023 ökade antalet människor i åldern 25 till 60 år med 455 000 personer i Sverige. Fram till 2033 räknas tillväxten i samma åldersgrupp bli 13 000 personer. Utvecklingen är likartad i hela Norden och EU – en utveckling som i många kommuner och regioner leder till stor brist på arbetskraft.
Større investeringer må til hvis nordiske batterier skal gi grønt skifte
Finland, Sverige og Norge kan sammen bli fremtidens leverandører av bilbatterier til det grønne skiftet, men professor Odne Stokke Burheim mener at det forutsetter mye større investeringsvilje enn vi har sett hittil.
Fem år kvar innan målet om att bli världens mest gröna region ska ha nåtts
I fem år har det Nordiska ministerrådet arbetat med visionen att Norden ska bli ”världens mest hållbara och integrerade region”. Arbetet har nu kommit halvvägs eftersom det snart bara är fem år kvar till 2030, då målet ska ha nåtts.
Kunstig intelligens – en trussel mot demokratiet?
Hvordan vil kunstig intelligens påvirke demokratiet? Det var det store spørsmålet under markeringen av Nordens dag i Oslo. Det ble advart mot å tro at EUs AI Act kan løse alle våre problemer.
Islands arbeidsminister: Vi må løse utfordringene med det grønne skiftet sammen
Guðmundur Ingi Guðbrandsson har vært Islands sosial-, arbeids- og nordisk samarbeidsminister siden 2021. I den rollen har han ledet Islands formannskap i Nordisk Ministerråd i år, og skal lede et møte med representanter fra nordiske fagforeninger, arbeidsgivere og regjeringer i Reykjavik i desember.
Norge må rustes bedre mot flom etter herjingene til Hans
Bedrifter i Norge tror vi har mer ekstremvær i vente. Arbeidsgiverorganisasjonen NHO mener det må på plass flere og bedre beredskapstiltak. Oppryddingen etter ekstremværet betyr mange oppdrag for anleggsbransjen – men gir mindre rom for å sette i gang bygging av nye offentlige bygg, som skoler og sykehjem.
Skyddsrum återigen aktuella i ändrat säkerhetsläge
I budgeten för 2024 lyfts de svenska skyddsrummen fram i ljuset efter att under en lång tid varit närmast bortglömda. Regeringen satsar 220 miljoner kronor på en upprustning, men också på att utbilda räddningstjänsten i en satsning på starkare civilförsvar.
Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft
2023 ska vara Europaåret för kompetens, har EU-kommissionen bestämt. Kompetens handlar om att man inte bara har kunskaper, men också förmågan att använda dem till att utföra uppgifter och lösa problem.
Studera med nästan hela lönen – ny möjlighet i Sverige
Upp till 80 procent av lönen. Så mycket kan vuxna med tillsvidareanställning få i bidrag om de vill studera för att öka på sin grundutbildning eller byta bana. Ansökningarna började strömma in direkt när det blev möjligt att söka det nya stödet.
Vad är ett ”riktigt” arbete?
Vårt behov av att ses och uppskattas betyder ofta lika mycket, eller mer än lönen. Men hur går det när arbetsledaren är en algoritm? Vårt tema denna gång är artificiell intelligens, AI, och det nordiska arbetslivet. Ganska mycket att bita i, så det kan inte bli mer än några små nedslag.
AI - hot eller möjlighet?
I en ny rapport om artificiell intelligens inom arbetsledning, varnar den europeiska arbetsmiljöbyrån för vad som kan ske om tekniken används fel på arbetsplatserna. Samtidigt ses AI som avgörande för att genomföra den digitala gröna omställningen i både Norden och Baltikum.
Fiskars - bruksorten som ömsade skinn
Järnbruket Fiskars höll på att förfalla men blev bruksort för kultur och turism: Här har synen på arbete verkligen förändrats - och det lönade sig
Gröna mål i en orolig tid
Ett av de viktigaste målen för det nordiska samarbetet inom arbetslivsområdet är att se till att det inom arbetskraften finns kunskap och färdigheter som matchar de krav som den gröna omställningen behöver. Men nya och överraskande utmaningar måste också hanteras.
Grön industri: Luleå med modig satsning på att växa tre gånger så snabbt
Det pågår ett race i norra Sverige. Med enorma investeringar i ny teknik har Nordens största land chansen att kunna mäta sig i konkurrensen med andra länder om att bli först med grön omställning. En utmaning för industrin. Och för civilsamhället.
Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen
"Parikkala är en kommun som man oftast bara kör förbi", konstaterar kommundirektör Vesa Huuskonen, bara till en liten del på skämt. Parikkala är en åldrande jordbrukskommun i sydöstra Finland, på gränsen mot Ryssland. Planerna på en internationell gränsövergång har skrotats på grund av det förändrade internationella läget.
Hålet som måste fyllas: energikrisen och den gröna omställningen inom EU
Aldrig har det funnits så mycket pengar till grön omställning i Europa. Men så startade Ryssland krig mot Ukraina. Svaret från EU blev att strypa import av gas och andra fossila bränslen från Ryssland. Hur kommer detta att påverka den gröna omställningen? Kommer tempot att höjas eller måste man nu dra i nödbromsen? Svaret kan bli – både och.
Side-alternativer