Nyhet
|
METOO
Varför slog #metoo olika i de nordiska länderna?
10. September 2019
Två år efter att metoo-rörelsen exploderade i de sociala medierna och blev ett globalt fenomen bjuder Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir in till en internationell konferens om företeelsen i Reykjavik den 17-19 september.
Leder
Så förändrar man världen
29. Juni 2019
I det här numret av Arbetsliv i Norden skriver vi om ILO, fredsavtalet i Versailles och turism. På ett märkligt sätt hänger de olika ämnena ihop.
Nyhet
Vem tog livet av den nordiska modellen?
27. Juni 2019
Om man läser Helge Hvids och Eivind Falkums bok om arbete och välbefinnande i Norden som en kriminalhistoria, blir det spännande. De två redaktörerna försöker fastslå om den nordiska modellen redan har avlidit, eller om den är döende. Men håller bevisen?
Nyhet
|
ILO
,
METOO
#metoo-konvention glæder nordisk fagbevægelse
27. Juni 2019
Nye internationale standarder fastslår, at alle har ret til et arbejdsliv uden vold og chikane, og det er et kæmpe fremskridt for lønmodtagere globalt og i Norden, vurderer dansk og nordisk fagbevægelse. Danske arbejdsgivere tvivler på effekten.
Nyhet
|
ILO
Guy Ryder: Det multinationella systemet måste förstå hur viktigt arbetslivet är
27. Juni 2019
ILO har firat sitt hundraårsjubileum. I en tweet från Genève sammanfattar Guy Ryder den Internationella arbetskonferensens 108:e möte: ”Vi hade stora ambitioner för det här mötet och det slog rekord på alla sätt. Vi fick en ny konvention, en ny rekommendation och en deklaration som kommer att föra oss framåt när vi möter morgondagens utmaningar.”
tema
|
Turisme
Lukker Færøerne for at få flere turister
27. Juni 2019
Færøerne lukker. Skader i naturen skal genoprettes. Lagmanden på de 18 grønne øer i Nordatlanten var klar i mælet: Ingen turister i en hel weekend. Men Færøerne blev ikke lukket. Det hele var et gennemtænkt PR-stunt for at få flere turister til landet.
tema
|
Turisme
Turismen het miljöfråga på Island
27. Juni 2019
Turister som drunknar i havet. Turister som dör i bussolyckor. Turister som kör av vägen i strid mot lagen och sitter fast i bilen i mitten av ett aktivt geotermiskt område. De förorsakar allvarliga skador i naturen bara för att publicera häftiga bilder på sig och sina bilspår på sociala medier.
tema
|
Turisme
Hållbar turism på Åland - utan Coca-Cola och norsk lax
27. Juni 2019
Åland var först i Finland med att certifiera restauranger enligt hållbarhetsstandarden Green Key. I pionjärgruppen fanns Pub Stallhagen där chefen Johanna Dahlgren dragit ett stort lass både som inspiratör och uppfostrare.
tema
|
Turisme
Åland: många resenärer, betydligt färre övernattare
27. Juni 2019
Knappt 30 000 invånare på Åland och drygt 2 miljoner anlända resenärer varje år. Det måste betyda att Åland praktiskt taget svämmar över av besökare. Eller?
I fokus
Hållbar turism i en globaliserad värld
27. Juni 2019
Det är inte bara i Venedig som kryssningsfartygen får historiska byggnader att se små ut. Överturism definieras som en situation där konflikter uppstår mellan lokalbefolkningen och besökare på ett turistmål, på grund av en uppfattad överbelastning. De nordiska länderna har visserligen större ytor än de flesta andra länder. Men samtidigt gör allemansrätten att turister kan färdas var de vill – ofta med skador på naturen eller på sig själva som en följd.
tema
|
Turisme
Hotar överturismen även Norden eller kan näringen bli hållbar?
27. Juni 2019
Vi har alla sett bilderna av kön upp till Mount Everest, gigantiska kryssningsfartyg som lägger till i Venedig och protester mot turister i Barcelona. Massturismen har tagit ett steg vidare till ett nytt stadium: ”Överturism”.
Nyhet
Mentala gränshinder mellan Danmark och Sverige nu kartlagda
17. Juni 2019
Uppfattningar, upplevelser, vanor och känslor kan hindra verksamheter från att arbeta tvärs över nationsgränserna. Inte bara pengar utan också mycket känslor investeras i gränsarbetet, enligt etnologen Fredrik Nilsson.
Om oss
Arbeidsliv i Norden
01. Juni 2019
Arbeidsliv i Norden er en nettavis med tekster av journalister og skribenter i de nordiske land. Vår nisje i medieverdenen er å produsere nyheter og artikler om arbeidslivet i et nordisk perspektiv. Line Scheistrøen er ansvarlig redaktør.
Om oss
Redaksjon
01. Juni 2019
Ansvarlig redaktør er Line Scheistrøen. Redaksjonen betår av et netttverk av faste frilansjournalister og fotografer i de nordiske landene og de selvstyrte områdene. I tillegg medvirker Kerstin Ahlberg som arbeidsrettsekspert og Lars Bevanger som oversetter.
tema
Danskere skal arbejde længere - som nordmænd og svenskere
26. Mai 2019
Nordmænd og svenskere arbejder længere end danskere, blandt andet fordi deres pension bliver større for hvert ekstra år på arbejdsmarkedet. Det er én af i alt 11 gode erfaringer med at fastholde seniorer i arbejde, som bliver fremhævet i en ny analyse.
Leder
En mer precis syn på inkluderingen
25. Mai 2019
Det är svårt att generalisera om inkludering på arbetsmarknaden. De som inte kommer in på den, eller som faller ur, har alla sina egna historier. Men det som börjar komma är allt mer detaljerade jämförelser mellan olika nordiska länder.
Portrett
Paula Lehtomäki vill ha en ny nordisk passunion och ett tydligare Nordiskt ministerråd
25. Mai 2019
Invånarna i Norden måste enkelt kunna identifiera sig och använda digitala tjänster i ett grannland, säger den nya generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet. Det gäller att fortsätta leverera på de områden som verklingen berör invånarna.
Nyhet
Hård ton mellan domstolarna i Luxemburg och de nationella rättsinstanserna
25. Mai 2019
Just nu pågår ett aktivt arbete i de nordiska arbetsmarknadsdepartementen kring två av EU:s direktiv. Utstationeringsdirektivet ska utvidgas och direktivet om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor ska implementeras.
tema
Torstein Lerhol leder 700 ansatte - nå satser han på å bli ordfører
25. Mai 2019
Torstein Lerhol kan bare bevege et finger, men følte alltid at han kunne delta i samfunnet på lik linje med andre takket være støtten han fikk fra hjemkommunen Vang, i Oppland i Norge. Han har lyst å gi noe tilbake. Derfor satser han på å bli ordfører i høstens kommunevalg.
tema
– Omgivelsene gjør oss handicapet
25. Mai 2019
Kristine Ronæss Årdal har cerebral parese og noen omgivelser gjør integrering vanskelig. Gode holdninger og fysisk tilrettelegging er ofte enklere enn mange forstår, erfarer hun.
a