Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Portrett i Portrett 2020 i Torbjørn Røe Isaksen tar över otacksam ministerpost
Torbjørn Røe Isaksen tar över otacksam ministerpost
Portrett

Torbjørn Røe Isaksen tar över otacksam ministerpost

| Text: Björn Lindahl, foto: Øyvinn Myge/NFD

Torbjørn Røe Isaksen blev den 24 januari i år Norges Social- och arbetsminister. Det är den minst eftertraktade ministerposten just nu i regeringen, efter den mest omfattande rättsskandalen i norsk historia. Men Isaksen har ambitioner.

Han har redan gett signaler om att han kan tänka sig att kandidera för att bli ny partiordförande för Høyre efter Erna Solberg, den dagen det blir aktuellt. Frågan kommer upp under våren, när partiet har sin kongress. Solberg har varit partiledare sedan 2004.

”Erna sitter så länge hon vill. Även om vi inte skulle få en majoritet efter valet 2021, så kan hon fortsätta som partiledare. Men jag funderar över möjligheten att ta över” sa Torbjørn Røe Isaksen nyligen i en intervju med Telemarkavisa.

Samtidigt la han till att han också reflekterar över att lämna politiken helt.

"NAV-skandalen"

Om han ska ha en chans att bli vald partiledare beror på hur han hanterar det som i Norge kallas för NAV-skandalen, men som lika mycket handlar om fel som begåtts av olika regeringar och domstolarna.

I oktober 2019 blev det känt att välfärdsmyndigheten NAV, som har ansvaret både för arbetsförmedling, socialvård och välfärdsrätter, har tolkat EES-avtalet fel. Norge har krävt att de som får vissa typer av arbetslöshetsstöd, måste uppehålla sig i landet. Enligt EES-avtalet, som ger samma fria flyt av kapital, handel och människor som finns inom EU, kan Norge inte ställa ett sådant krav. Alla ska kunna resa fritt inom EES-området.

Collage flera fotografer

Vill du läsa mer om de övriga arbetsministrarna i Norden? Vi har samlat porträtt på dem här:

Hittills har det visat sig att 75 personer orättvist har dömts för svindel. 45 av dem har fått fängelsestraff. 2 400 har orättvist tvingats att betala tillbaka belopp på upp till flera hundra tusen kronor.

Statsminister Erna Solberg lovade att alla fakta skulle komma på bordet, men har vägrat att ge Stortinget e-poster som skickats mellan departementet och NAV strax innan rättsskandalen blev känd. När Fremskrittspartiet gick ut ur regeringen den 24 januari i år, blev det en större regeringsombildning där den förra Social- och arbetsministern, Anniken Hauglie, avgick.

Var näringsminister

Torbjørn Røe Isaksen och har inte varit inblandad i affären hittills. Han valdes till stortingsrepresentant 2009 och blev minister första gången 2013, då som undervisningsminister, en post han hade fram till 2018, då han blev näringsminister.

Uppvuxen i en lärarfamilj i Porsgrunn i Telemark, studerade han statsvetenskap på Oslo universitet. Sin mastergraduppsats skrev han om den österrikiska nationalekonomen Friedrich von Hayek, som räknas som en motpol till John Maynard Keynes. Hayek är en klassisk liberalist som är emot statlig inblandning i marknadsekonomin.

Främste ideologen

Torbjørn Røe Isaksen har beskrivits som den främste ideologen i Høyre. 2007 korades han av VG som landets främsta unga politiska talent. Han ledde då Høyres ungdomsförbund och skrev en debattbok där han hävdade att Høyre låtit politiken handla för mycket om kronor och ören, istället för ideologi. Idag sliter Røe Isaksen med att han tolv år senare förbinds mer med det, än vad han har gjort som minister.

NAV-affären kommer säkert att ändra hur han uppfattas i framtiden.

"Jag är inte här för att ha det kul på jobbet", sa han när han tog över nycklarna till ministerkontoret.

arkivert under:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment