Det blev en halvmesyr av de finländska försöken att reformera pensionssystemet, men jobbet fortsätter trots att deadline passerades.
I slutet av januari skulle två arbetsgrupper presentera sina förslag till hur finländarna ska hållas kvar längre i arbetslivet. Den ena gruppen kom med konkreta förslag, 250 sidor, framförallt förbättringar inom företagshälsovården, den andra stupade på stridigheter mellan fack och arbetsgivare kring slopandet av den så kallade pensionsslussen, det vill säga att äldre personer med hjälp av arbetslöshetsbidrag leds mot förtidspensionering.
Regeringens mål är att höja den nedre gränsen för pensionsåldern med tre år fram till 2025. I dag går majoriteten i pension redan innan de fyllt 60 trots att den allmänna pensionsåldern är 63. Tanken var att nu finna lösningar som tillsammans med den pensionsreform som gjordes 2005 skulle leda till att målet nås.
Dessa två arbetsgrupper bestod av representanter för fack, arbetsgivare och stat. Den ena skulle ta fram förslag till hur pensionsåldern ska höjas, den andra fokusera på hur folk ska fås att jobba längre. Den första misslyckades åtminstone till synes eftersom ingen enighet nåddes kring de förslag som lades fram. I den andra arbetsgruppen fungerade samarbetet bättre. Företagshälsovården ska bli mer förebyggande och bättre samordnas med pensionssystem och sjukförsäkring. Där finns också förslag om utbildningsgaranti för alla ungdomar som går ut grundskolan och företagshälsovård även för arbetslösa.
Nu tar regeringen över arbetet med höjd pensionsålder som är en het politisk fråga. Där ska tjänstemän vid OECD först göra en extern bedömning av uträkningarna. Statsminister Matti Vanhanen (centern) stötte på patrull för ett år sedan när han med våld försökte införa 65 års pensionsålder.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.