Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2023 i Batterifabriken som vänder på flyttströmmen i Sverige
Batterifabriken som vänder på flyttströmmen i Sverige
Nyhet

Batterifabriken som vänder på flyttströmmen i Sverige

| Text: Fayme Alm

Fem år. Det är tidsperspektivet som gäller om Sveriges gröna omställning ska lyckas. Den stora utmaningen är att få människor att flytta dit jobben finns. Och att samhällets omvandling sker i takt med industrins.

Från norr till söder. Så gick flyttströmmarna för ett halvt sekel sedan i Sverige. Med den gröna industrins etableringar och expansioner i landets norra del är läget idag det omvända - eller snarare, borde vara det omvända. Fortfarande saknas tiotusentals personer som väljer att bosätta sig och generera skattekraft där jobben finns.

För Skellefteå kommuns del handlar det om minst 15 000 nya jobb den kommande 15-årsperioden. Jobb som alstras direkt och indirekt med Northvolts batterifabrik, en fabrik som tillverkar litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Den invigdes i maj 2022. Nu pågår byggandet av en andra produktionslina, främst med personal som flygs in utan att ha något permanent boende i kommunen.

Extraordinära insatser nödvändiga

- Vi var ute i söndags och talade med byggarbetarna som jobbar där. Söndagen är deras enda lediga dag. Vi frågade vad de behöver få för information för att kunna ta beslut om de vill flytta hit permanent.

Det säger Ida Rönnblom till Arbeidsliv i Norden. Hon leder Kansliet för omvandling och matchning i norr med kontor i Skellefteå och Luleå som Arbetsförmedlingen upprättade förra året efter att myndigheten fått i uppdrag av regeringen att förbättra kompetensförsörjningen vid stora företagsetableringar och företagsexpansioner 

Kansliet befinner sig i en uppstartsfas och det var först kring årsskiftet som samtliga medarbetare var på plats. Den samlade arbetsstyrkan ska både ha ett lokalt öra mot marken utifrån arbetstagares och arbetsgivares behov och arbeta med övergripande frågor som regelverksförändringar och rörelsemönster bland arbetssökande.

 -  Vi jobbar just nu i huvudsak med en del kommuner i Västerbotten och Norrbotten där företagsomvandlingen inom batteritillverkning och produktion av fossilfritt stål ställer särskilda krav på samhällsomvandlingen. Något som den lokala kommunen behöver stöd i för att kunna genomföra, säger Ida Rönnblom. 

Nytänk nödvändigt även internt

Arbetsförmedlingen har sedan länge egna arbetsmarknadsutbildningar som har förlagts där behovet har funnits. En modell som inte längre fungerar om industrin och berörda kommuner i Norrland ska få den arbetskraft de behöver.

- Idag är problemet att behovet finns här medan individen som är intresserad och behöver gå utbildningen finns någon annanstans. För den individen är det inte ekonomiskt hållbart att förflytta sig för att gå utbildningen, säger kanslichefen.

Här krävs det som Ida Rönnblom kallar ett nytänk. Frågor som hon och övrig kanslipersonal söker svar på är:

  • Kan vi bygga utbildningar på annat sätt, på andra ställen?
  • Kan utbildningen ske på distans med arbetsförlagd praktik hos företag och andra arbetsgivare i Västerbotten eller i Norrbotten? 
  • Hur förädlar vi det som vi redan har? Exempelvis befintliga insatser till arbetssökande som praktik, upparbetade internationella nätverk inom Europa, information till arbetssökande.
  • Vad behöver vi göra för att verktygen ska underlätta för den geografiska förflyttningen? Exempelvis samarbeten med leverantörer och andra samhällsaktörer, paket skapade tillsammans med lokala arbetsgivare, aktörer och kommuner som underlättar flytt, tröskelsänkande och aktiviteter som tillåter att man får prova på innan man bestämmer sig för att flytta.

Revidering av regelverket krävs

Ett exempel på en handfast uppgift som kansliet jobbar med just nu är ersättningsnivåer vid inrikes intervjuresor. Ett belopp som begränsar arbetsgivarnas möjligheter att få fler sökande till sina utlysta tjänster, berättar Ida Rönnblom.

 - Regelverket har ett belopp på 2 500 kronor för resa och logi. Ska någon ta sig från södra Sverige till Norrland för att träffa en arbetsgivare räcker den summan inte ens till en tur och returresa. 

För hela nationen

Uppdraget som Arbetsförmedlingen och Kansliet för omvandling och matchning har är ett nationellt uppdrag. Därför får resultatet av insatserna inte bara betydelse för Västerbotten och Norrbotten. 

- Ska Sverige nå sina klimatmål och ha världens första fossilfria industri 2045 behöver vi göra en samhällsomvandling som vi tidigare aldrig gjort. Utöver det så har företagen intecknat drygt 1 100 miljarder kronor som investeras i Norrbotten och Västerbotten som en del av den gröna samhällsomvandlingen, säger Ida Rönnblom.

Takten måste öka

Det börjar bli bråttom. Om Sverige ska lyckas med omvandlingen och behålla sin ledande position i klimatomställningen är de fem kommande åren avgörande. Det skriver Peter Larsson i sin rapport från 30 november i fjor.

Han är regeringens samordnare av koordineringen av företagsetableringarna och företagsexpansionerna i Västerbotten och Norrbotten, Sveriges nordligaste regioner.

De två mest avgörande faktorerna för en lyckad utveckling är, enligt Peter Larsson, inflyttningstakten till Västerbotten och Norrbotten samt effektiva former för vuxenutbildning i de två regionerna.  Hans slutsats är därför att utbildning ska ske där yrket kan användas – oavsett bransch.

Lokala utbildningar till en het arbetsmarknad

Vuxenutbildningen i Skellefteå kommun är en av flera lokala utbildningsanordnare. Den kommunala vuxenutbildningen ger möjlighet att utbilda sig till olika yrken som alla efterfrågas av den gröna industrin, som:

  • Automationsoperatör mot process eller produktion
  • Quality technician 
  • Maintenance technician
  • Material handler
  • Process technician

Utbildningarna är från 3 till cirka 20 veckor långa och har skapats i dialog med Northvolt, Boliden, ABB, Kedali, Dongjin med flera företag och aktörer. Det står eleverna fritt att söka sig till vilken arbetsgivare de vill när de är färdigutbildade.

- Innehållet fungerar även i andra industrier än Northvolt och vi ser att några elever söker sig till andra ställen, men Northvolt anställer majoriteten av eleverna som går ut utbildningarna säger Bo-Erik Strömbäck, utbildningsledare, till Arbeidsliv i Norden.

En förutsättning för flera av utbildningarna är kunskaper i engelska språket, som är undervisningsspråk. Dessutom är engelskan koncernspråk hos Northvolt och hos en del andra arbetsgivare, berättar Bo-Erik Strömbäck.

- Arbetsmarknaden är mycket het och vi har ett helt annat läge nu jämfört med för tre, fyra år sedan. Allt vi gör på vuxenutbildningen gynnar därför alla. En lagerarbetare kan Northvolt också anställa. Och när vi utbildar en elektriker eller en busschaufför så hjälper vi regionen, säger Bo-Erik Strömbäck.

- Northvolt är den aktör som driver förändringen i hela regionen. Kanske i hela Sverige. Det som sker här ger ringar på vattnet.

Northvolt

Batterifabriken ligger i Skellefteå kommun. Enligt Northvolts kommunikationschef har företaget rekryterat 1 600 av de över 4 000 personer som kommer att arbeta på fabriken vid full produktionen 2025/2026.

Just nu rekryterar företaget mellan 50 och 100 personer i månaden. Behovet är främst operatörer, tekniker och ingenjörer.

Foto: Spisen - Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment