Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter 2022 i Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR
Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR
Nyhet

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR

| Text: Björn Lindahl, foto: norden.org

Karen Ellemann blir ny generalsekreterare i Nordiska ministerrådet. Därmed blir det en tungviktare på en viktig post för det nordiska samarbetet.

Karen Ellemann sitter idag i Folketinget som representant för Venstre. Hon har tidigare varit minister flera gånger, bland annat som social och inrikesminister, miljöminister och jämställdhetsminister. I två omgångar har hon också haft ansvaret för det nordiska samarbetet i den danska regeringen.

- Generalsekreteraren i Nordiska ministerrådet spelar en viktig roll i vår gemensamma vision om at Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region innan 2030. Karen Ellemann är mycket kvalificerad för det uppdraget och vi ser fram till att samarbeta med henne, säger den norska samarbetsministern Anne Beathe Tvinnereim

Norge har i år ordförandeskapet i Ministerrådet.

- Jag är mycket glad över att ha fått det förtroendet, speciellt nu när det nordiska samarbetet är mer relevant än på många år. Jag glädjer mig därför med att gå igång med uppgiften tillsammans med mina nya nordiska kollegor i Köpenhamn och resten av Norden, säger Karen Ellemann.

Karen Ellemann är utbildad till förskolelärare och har haft en rad ledarroller i privat sektor innan hon gick in i politiken. Hon har varit medlem av Folketinget sedan 2007.

Hon kommer från en känd politisk familj, hennes far var Uffe Ellemann-Jensen, som var partiledare för Venstre 1984-1998, och utrikesminister 1982-1993. Hon har också en bror, Jakob Ellemann-Jensen, som är den nuvarande partiledaren för Venstre och som valdes i september 2019

Karen Ellemann tillträder posten som generalsekreterare i Nordiska ministerrådet den 1 januari 2023. Hon efterträder Paula Lehtomäki. Utnämningen har i år skett under något annorlunda former än tidigare, eftersom det varit en öppen ansökan där kandidater från alla de fem nordiska länderna och de tre självstyrande områdena kunde söka. Tidigare har det varit tradition för att posten cirkulerar mellan de nordiska länderna.

Resultatet blev ändå att det blev en dansk kandidat som valdes, samtidigt som det också var Danmarks tur att få posten.

arkivert under:
Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
h
This is themeComment