Hvorfor ikke bygge et system med kommunale teknikkskoler for å stimulere interessen for teknikk blant barn?
Det var Inga Lill Stjerndahls idé. Gjennom jobben i det svenske Verket för näringslivsutveckling, NUTEK, hadde hun møtt mange kvinner med gode ideer til nye produkter. Men utviklingen fra ide til oppfinnelse stoppet opp, fordi kvinnene ikke kunne nok om teknikk. Da hun fikk se rapporten som beskrev den kommunale musikkskolens suksess, slo tanken ned:
- Hvorfor ikke kopiere modellen for å øke kunnskapen om teknikk? Når kommunale musikkskoler kan bli en så stor suksess, hvorfor ikke også kommunale teknikkskoler? Det skjedde i 1999. Ideen ble brakt frem for ledelsen i NUTEK og deretter regjeringen, med det resultat at det svenske Näringsdepartementet bevilget 4 millioner kroner til et forsøk i 4 kommuner: Halmstad, Jönköping, Härnösand och Örnsköldsvik. Da var allerede et pilotprosjekt i gang i Örebro. I 2003 ble det bevilget ytterligere 13 millioner til å utvikle ideen videre og 3 nye kommuner ble involvert. I tillegg har en kommune startet opp ved hjelp av egne midler.
- De som går på de kommunale teknikkskolene skal bli Sveriges fremtidige teknikere og oppfinnere, sier Inga Lill Stjerndahl entusiastisk.
Hun er i Brussel på den årlige arbeidslivskonferansen, Employment Week, som samler utstillere fra mange land. Prosjektet i Örebro har fått EU-støtte. Nå vil de vise frem hva de har fått til. En rekke eksempler på saker og små oppfinnelser som barna på KomTek har laget, fanger oppmerksomhet.
- Om barna syns det er morsomt? Bo Calmerfalk, som er en av lærerne på KomTek i Örebro, smiler.
- Det är jättekul.
Det å skape noe selv, se at de får ting til å virke og konstruere og bygge sammen med kompiser som er like interesserte som de selv. Det er sånn man skaper en forståelse for hvordan teknikken fungerer. Klart det er morsomt. Det er hele vitsen. Barna skal oppleve at det er morsomt med teknikk, forteller Bo Calmerfalk.
”Lust och lek tillsammans med ett konstnärligt perspektiv ska genomsyra verksamheten på KomTek”, heter det i programformuleringen.
Målgruppen for teknikkskolen er først og fremst barn og unge mellom 6 og 19 år, men også lærere får tilbud om egne videreutdanningskurs for å styrke kompetansen i skolen. I Örebro har de dessuten kurs for arbeidsløse, som arbeidsmarkedsetaten (AMS) kan gi støtte til, og siden kommunen har et høyt antall langtidssykemeldte kvinner, har også de fått tilbud om kurs i teknikk for å få opp motivasjonen.
- Det skal være et kommunalt senter der alle med interesse for teknikk, gammel som ung, kan komme for å lære og hente inspirasjon.
Et viktig prinsipp er at kjønnsfordelingen skal være 50 – 50 % på alle nivå. Man kan likevel arrangere egne kurs for jenter eller voksne kvinner, sier Inga Lill Stjerndal. Og interessen er stor, ikke bare blant dem som deltar på kursene: NUTEK har en liste på 15 kommuner som gjerne vil starte opp, så snart pengene kommer.
- Vi må tenke langsiktig, akkurat som med de kommunale musikkskolene som har eksistert i 30 år og mer enn det, sier Inga Lill Stjerndahl.
- Derfor har vi valgt kommuner med tanke på at dette skal bli noe mer enn et prosjekt. Örebro har allerede en person som har fått ansvar for å gjøre tilbudet permanent. Nå arbeider NUTEC med å utvikle et entreprenørskapsprogram som også skal inn, med tanke på en utvikling mot ikke bare KomTek, men en kommunal entreprenør- og teknikkskole.
Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.