Nyheter
- OECD: Krisen är över men kollektiva förhandlingar behövs för att öka lönerna
- För första gången är det fler sysselsatta inom OECD än vad det var innan den stora finanskrisen, som inleddes 2008. Men den ökade sysselsättningen har inte lett till högre löner. OECD lyfter fram kollektiva löneförhandlingar som ett av de viktigaste verktygen för att öka levnadsstandarden.
- OECD maner til handling: velferd for alle er mål på suksess
- Forskjellene øker. Vi har nok data som forteller oss det, nå er det tid for handling, sier OECDs Gabriela Ramos. I rapporten «Opportunities for all» utfordrer OECD medlemslandene til å ta et krafttak for bedre fordeling. «Vekst er bra, men velferd for alle er målet på suksess». ETUCs Luca Visentini vil se bedre fordeling gjennom kollektive forhandlinger før han jubler.
- Svenska fackliga organisationer vill begränsa stridsrätten
- Arbetsgivare som är bundna av kollektivavtal ska kunna lita på att fredsplikt gäller. Det menar Svenskt Näringsliv och de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco.
- OECD: Automatiseringen hotar färre jobb i Norden - men stor skevhet mellan könen inom IT
- 14 procent av jobben bland OECD-länderna har en stor risk för att automatiseras bort, medan ytterligare 32 procent av jobben kommer att förändras radikalt, säger Mark Keese, som leder avdelningen för kompetens och anställningsbarhet i OECD.
- Kritik i Finland: Arbetslösa bestraffas för inaktivitet – oavsett situation
- Den finländska aktiveringsmodellen för arbetslösa var tänkt att just aktivera arbetslösa, men resultaten låter vänta på sig. – Alla arbetslösa kritiserar modellen, säger de arbetslösa AIN talat med.
- Isländska företag vill införa likalönsstandarden i förtid
- Efter att Island vid årsskiftet införde en ny lag om att det ska vara jämställda löner, jobbas det intensivt med att uppfylla kraven. Flera företag väljer att införa likalönsstandarden innan tidsfristen. Men arbetsmängden är större än förväntat och de som är först ute startar med blanka ark.
- EU:s nya arbetsmyndighet börjar ta form - nordiska politiker på vakt
- Europeiska kommissionen går i snabb takt vidare i sina ansträngningar att förverkliga den europeiska sociala pelaren. I mars lade den fram vad den kallar ett ”paket för social rättvisa”, där den bland annat föreslår att EU ska inrätta en europeisk arbetsmyndighet som ska se till att EU:s regler om exempelvis utstationering och samordning av socialförsäkringarna efterlevs.
- Norske eksperter: Behov for sterkere vern av varslere i arbeidslivet
- Det regjeringsoppnevnte utvalget som har vurdert behovet for bedre lover og regler for varsling, ønsker å styrke vernet av varslere med et eget ombud som kan gi råd og bistand i varslingssaker, og en egen tvistenemd for å gjøre det enklere å varsle. Både ombud og nemnd er foreslått hjemlet i en varslingslov.
- Norsk rekruttering til tekniske studier modell for nordiske universitet
- En vesentlig andel jenter mangler kunnskap om realfag og tekniske studier. NTNU i Trondheim har derfor flere samlinger for å rekruttere jenter. Resten av Norden kommer etter, heter det fra "jente-agentene."
- Jämställdhetspengar ska locka personal till bristyrken på Gotland
- Region Gotland har beslutat om att avsätta extra pengar i årets löneöversyn för bristyrken och jämställda löner. Förhoppningen är att de riktade pengarna kan locka medarbetare att stanna och att vilja komma och arbeta i regionen.
- Parterna i Sverige varnar mot EU-direktiv om anställningsvillkor
- Är EU på väg att ta över medlemsländernas rätt att självständigt reglera arbets- och anställningsvillkor? Ja, så kan det bli om kommissionens förslag till direktiv ”om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen” antas, varnar både fack och arbetsgivare i Sverige.
- Blågrön norsk regering satsar på arbetslivet
- Den norska regeringen utvidgas med ytterligare ett parti, Venstre. Statsminister Erna Solberg passade också på att flytta på flera ministrar. Fem av sex huvudpunkter i det politiska program partierna i den blågröna regeringen blivit eniga om handlar om arbetslivet.
- Ungdomsarbetslösheten i EU: vissa jobb värre än att vara arbetslös
- Nio år efter den ekonomiska krisens början i Europa kämpar flera EU-länder med uppgiften att lyfta miljontals ungdomar ur arbetslöshet och sysslolöshet. Den ungdomsgaranti som EU lovade skulle få de unga på fötter igen har än så länge inte gjort några mirakel.
- Från opera till Slush - så ändrar #metoo Norden
- Den globala kampanjen #metoo, som uppmärksammat sexuella trakasserier och vill bryta tystnadens kultur kring trakasserier har varit synlig i Norden. I Sverige har många branscher, från skådespelare och journalister till jurister och fackligt aktiva skrivit på upprop. Vi tar en närmare titt på läget i Danmark och Finland.
- Metoo - også på ministermøtet i Oslo
- - Dette er en kjempestor sak, sier en engasjert arbeidsmarkedsminister Ylva Johansson. På ministermøtet i Oslo der arbeidsmiljø var tema til diskusjon, forteller hun om omfanget av #metoo i Sverige. I 2018 leder hun nordisk ministerråd. Da står integrering, fremtidens arbeidsliv og arbeidet mot arbeidslivkriminalitet i fokus.
Side-alternativer