Nyheter
- Robothandskar ger händer extra kraft
- Stockholmsbaserade företaget Bioservo, har låtit medicinsk forskning möta ny teknik och utvecklat robothandsken. Den ger extra muskelkraft för dem som lider av nedsatta handfunktioner och för dem som anstränger sina händer i jobbet. I somras vann de amerikanska NASAs innovationspris.
- - Jeg arbejder så længe som muligt
- 64-årige Jan Hansen har arbejdet, siden han som 17-årig kom i lære i et tømrerfirma. Han har været gennem en knæoperation og venter på den næste men længes ikke efter pension.
- - Jeg skulle have omskolet mig
- 60-årige Lone Høgh har spist smertestillende piller i årevis for at klare sit fysisk krævende arbejde i landbruget. Nu har hun sagt op for at nå et rart otium med mand og hund.
- ”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri
- Alla fem partier i kommunfullmäktige i Akureyri, som är den största staden på norra Island, bildar en koalition. Fram till nästa val ska de gemensamt hantera den kris som uppstått på grund av coronapandemin och bortfallet av inkomster från turismen.
- Bompengepartiet tredje størst i Bergen
- Gamle partier har strevd med lav oppslutting i årevis og greier ikke å engasjere generasjoner, mens nye ensaks-parti entrer politikken. Politiske konstellasjoner endres mens vi venter på å se hvem som får innflytelse.
- Norges rikeste er rikere enn vi trodde
- Toppledere med svimlende høy lønn som betaler lite skatt. En liten elite som tar en stor del av all inntekten i landet. Nei, vi snakker ikke om USA eller Storbritannia – dette er Norge i 2020, ifølge Statistisk Sentralbyrå.
- Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter
- I mange yrker er det viktig med internasjonal erfaring, men koronapandemien legger drømmen om en fargerik CV i grus for mange.
- Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?
- Hva er studentene mest og minst fornøyde med i 10 studiebyer i Norden? SSB i Norge har brukt data fra den europeiske undersøkelsen Eurostudent VI og sammenlignet studentenes situasjon i ulike land.
- Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet
- Bättre jämställdhet, mindre stress och fler som tycker att de har ett meningsfullt jobb med positiva utmaningar. Det visar något överraskande den norska arbetslivsbarometern för 2020.
- Danmarks formandskab: Det nordiske samarbejde bestod corona-testen
- Lukkede grænser, økonomisk rod i nordiske samarbejdsfora og et trecifret millionbeløb til miljø og klima. Det er blandt emnerne, når de nordiske samarbejdsministre mødes fysisk for første gang siden pandemiens start.
- NMR utlyser midler for å forske på coronatiltakene
- Nordisk ministerråd har satt av 1 million danske kroner til et forskningsprosjekt for å se på effektene av tiltakene i forbindelse med covid-19 pandemien.
- Så gick det när Uber mötte Norden
- På kort tid fick taxiplattformsföretaget Uber fyra nordiska länder att ändra sina lagar så att de passade bättre med företagets verksamhet. Trots det är antalet som arbetar för Uber än så länge blygsamt, visar en rapport om plattformsekonomin som beställts av Nordiska ministerrådet.
- Samordning krävs när Norden kommer ut ur coronakrisen
- De nordiska länderna kommer att genomföra historiskt stora insatser för att begränsa de ekonomiska och sociala konsekvenserna av coronapandemin. Regeringarna valde delvis olika åtgärder för att bekämpa smittan, med olika påverkan på ekonomin. För att komma ut ur krisen krävs det en större samordning.
- Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket
- I en tid när arbetslösheten ökar snabbt oroar sig många bönder i Norden för hur de ska få tag på utländsk säsongsarbetskraft. Det gäller speciellt i trädgårdar, jordgubbsodlingar och på jordbruk.
- Snabb norsk analys av hur coronapandemin påverkar arbetstagarna
- Många norska arbetstagare ser dystert på framtiden efter att coronapandemin bröt ut. De med lägst utbildning och lägst inkomst har drabbats hårdast. Speciellt åldersgruppen 30 – 44 år är utsatt, visar en undersökning det norska arbetsforskningsinstitutet, AFI, gjort.
Side-alternativer