Nyheter
- Rigsretssag mod Støjberg - en hardliner i dansk udlændingepolitik
- For kun anden gang på 100 år skal en dansk minister for en rigsret. Som Donald Trump overhørte Inger Støjberg anbefalinger fra embedsværket, siger hendes kritikere.
- Bør de ansatte få kompensasjon for å bruke hjemmekontor?
- Regjeringen i Norge anbefaler at alle ansatte som har mulighet til det skal jobbe hjemmefra. Så langt har de ansatte tilpasset seg uten krav på kompensasjon. Men kan hjemmekontor sammenliknes med bruk av egen bil i jobbsammenheng?
- Island: Invandrarna har fått fler rättigheter
- Sverige ligger fortfarande högst i Norden, men Island hade den största ökningen i MIPEX index om integrationspolitik. Från 2014 till 2019 ökade Islands index med 7 poäng, från 49 till 56. Skalan går till 100, och Sverige fick 86 poäng, ett poäng mindre än tidigare.
- Jultomten i Rovaniemi får sitta mycket ensam i år
- Julmusiken hörs från högtalare överallt. Solen går ner redan cirka 13.30 på eftermiddagen. Jullandet Santa Claus Village i finska Lappland påminner om ett vintrigt Las Vegas, men är betydligt folktommare.
- Stora konsekvenser för de som arbetar vid polcirkeln när turisterna försvann
- Postkontoret är den punkt i Santa Claus Village i Rovaniemi som verkar ha flest besökare, trots smittrisken. Auli Sihvo har jobbat på posten i över 20 år. Hon har sett hela utvecklingen där julgubben gett kommersiell dragningskraft för Lappland.
- Krigsnöden skapade jätteturism i Lappland - det var här det började
- Turistindustrin i finländska Lappland kan tacka den amerikanska presidentänkan Eleanor Roosevelt. Hennes välgörenhetsbesök vid den nordliga polcirkeln i Rovaniemi startade en internationell Lapplandsturism. I år har det gått sjuttio år sedan besöket.
- Julebord-kutt skaper krise for restauranter
- Tradisjonen med julebord er stor i Norge og i Danmark rundt jul. Årets sesong for julebord er en krise for restauranter og leverandører av mat, melder næringslivets organisasjoner.Men det blir nok mindre diskusjon om #metoo.
- Et «nordisk», uavhengig Skottland post-Brexit?
- Sist gang skottene gikk til urnene for å stemme for eller mot uavhengighet fra Storbritannia ble det spekulert i om et uavhengig Skottland ville knytte seg til Norden. Neste år kan det bli alvor.
- Sveriges förhållande till ILO genom hundra år
- Sverige har haft ett tätt förhållande till ILO i 100 år. Men landet ratificerade aldrig arbetsorganisationens första konvention. Under ytan har det tidvis funnits spänningar - som när konventionerna kommer i konflikt med den svenska modellen för kollektivförhandlingar.
- Ny strid om cabotage hamnar i EU-domstolen
- Samtidigt som Nordens länder gläder sig åt att EU äntligen lyckats anta regler som ska motverka social dumpning i samband med gränsöverskridande vägtransporter, går en rad låglöneländer i öst till EU-domstolen för att få dem upphävda.
- Migrationen till OECD har nästan halverats under coronapandemin
- Coronapandemin har gjort att antalet utländska personer som fått visum och uppehållstillstånd i ett OECD-land har rasat. Under det första halvåret i år minskade antalet tillstånd med 46 procent jämfört med samma period 2019, visar OECD:s International Migration Outlook 2020.
- Den svenska arbetsrätten – ett drama i många akter
- Arbetsrätten fortsätter att vara ett hett tema i den svenska politiken. Oenighet kring arbetsrätten väcker gång på gång frågan om regeringen kan sitta kvar. Den visar också på oenighet mellan socialdemokraterna och LO.
- Dansk indsats mod krænkelser på jobbet
- Sexisme og krænkelser i arbejdslivet skal stoppe, mener regering og arbejdsmarkedets parter. Klarere regler for psykisk arbejdsmiljø trådte i kraft 1. november 2020.
- Island börjar längta tillbaka till "överturismen"
- Få länder har haft en så snabb ökning av turismen som Island. Under flera år ökade antalet turister med 20 – 25 procent varje år. Det ledde till en debatt om Island var ett exempel på ”överturism”, på samma sätt som destinationer som Barcelona och Venedig. Nu, när covid-19 slagit benen under det som blev Islands största näring, håller debatten på att nyanseras.
- Vasa vill få fler invånare - och göra dem lyckligast i världen
- I den finländska staden Vasa låg man i startgroparna med en kampanj för att göra Vasa till den lyckligaste staden i världen. Då slog coronapandemin till. Nu återstår att se om staden och invånarna kan skapa ökad lycka mitt under en svår kris och sjukdomsepidemi.
Side-alternativer