Nyheter
- Norden opruster på klima og skåner kulturen
- Klima og bæredygtighed får flere ressourcer i budgettet for det nordiske samarbejde i 2022, hvor kultur- og uddannelse undgår ellers planlagte besparelser.
- Kognitiv ohälsa del av ny svensk arbetsmiljöstrategi
- Smashar du alla bollar som kommer i stället för att arbeta med det som du skulle? Eller tar du dig tid att prioritera och reda ut vilka arbetsuppgifter som är de mest akuta? Dagens arbetsliv ställer allt oftare vår kognitiva kapacitet på prov. Med resultatet att flera av oss drabbas av kognitiv ohälsa.
- Ny islandsk organisasjon for arbeidsgivere tar form mens fagforeningsleder går av
- Det har vært en begivenhetsrik måned i islandsk arbeidsliv. På arbeidsgiversiden har representanter for mindre selskaper formelt etablert et nytt forbund for å promotere sine interesser som de mener ikke får nødvendig oppmerksomhet andre steder. Samtidig har lederen for en av landets største fagforeninger gått av etter beskyldninger om mobbing.
- Island: Får flest asylsökande i Norden i förhållande till folkmängden
- Invandringen till OECD minskade med 30 procent under 2020, till 3,7 miljoner personer. Det är den lägsta nivån sedan 2003. Danmark, Finland och Norge hade i förhållande till befolkningen färre asylsökande än genomsnittet av OECD-länderna, medan Island och Sverige låg betydligt över.
- Ny svensk delegation i kampen mot arbetslivskriminalitet
- Den 27 september tog svenska regeringen ytterligare ett steg för att bekämpa arbetslivskriminalitet. Då presenterades en ny delegation som under tre år ska öka kunskapen om arbetslivskriminalitet och stödja de aktörer som arbetar för att stoppa den.
- Mangel på arbejdskraft rammer bredt – også dansk film
- Det er svært at finde håndværkere, der har tid til nye opgaver, og dansk film mangler alt fra skuespillere til manuskriptforfattere. Erhvervslivet beder regeringen om mere udenlandsk arbejdskraft.
- Derfor har Island høyere lønnsvekst enn resten av Europa
- I august hadde Island en månedlig lønnsvekst på 0,3 prosent. Til da hadde landet opplevd en lønnsvekst på 7,9 prosent det siste året, noe som er mer enn noe annet europeisk land. Økningen fra første til andre kvartal i år var på 8,1 prosent, som er tredje største økning i Europa.
- NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över
- Den nordiska institutionen NIVA, med säte i Helsingfors, har som uppgift att organisera kvalificerade kurser om arbetsmiljö för deltagare både i och utanför Norden. När coronapandemin bröt ut lyckades NIVA att på en månad avboka alla kommande kurser och ersätta dem med digitala kurser istället.
- Nordisk nollvision för arbetsolyckor inspiration på världskongress
- Det nordiska inflytande på den internationella debatten om arbetsmiljöfrågor är betydande. Det märktes också under den 22:a världskongressen om arbetsmiljö och säkerhet som hålls den 20-23 september i Toronto, Kanada.
- Dödsstöten för den sociala dialogen som konstitutionell mekanism inom EU?
- Den europeiska fackliga organisationen EPSU förlorade på samtliga punkter, medan Europeiska kommissionen fick rätt när den hävdade att den inte har några skyldigheter att genomföra eller föra vidare avtal som tillkommit inom den sociala dialogen för beslut i ministerrådet, skriver EU & Arbetsrätt i sitt senaste nummer.
- Mange med flukttanker i sykepleieryrket
- Arbeidspress, dårlige arbeidsbetingelser, lav lønn og følelsen av å bli lite verdsatt fører til at opp mot 7 av 10 sykepleiere i Norge har vurdert å slutte det seneste året.
- Strammere krav sænkede beskæftigelsen for flygtninge
- Ressourcesvage flygtninge er skubbet længere væk fra arbejdsmarkedet, efter at Danmark har strammet de krav, som flygtninge skal opfylde for at opnå permanent opholdstilladelse i Danmark.
- Samling kring köksbordet
- Det kraftigt ökade distansarbetet under pandemin blev en utmaning för familjer där fler personer behövde en arbets- eller studieplats i hemmet. Överraskande nog påverkar pendlingsavståndet till den ordinära arbetsplatsen och storleken på bostaden inte särskilt mycket om man trivs med att jobba hemma. Det är en annan faktor som betyder mest, visar ny forskning.
- ”Svenska modellen går in i ny era - större makt åt de centrala organisationerna”
- Det har beskrivits som en seger för den svenska modellen. I själva verket innebär det förslag till arbetsrättsreform som Sveriges regering nu förbereder ett systemskifte.
- Hur påverkar Sveriges regeringskris reformeringen av arbetsrätten?
- I början av juni presenterade regeringen sitt bidrag till en reformering av arbetsrätten och sköt till 11 miljarder per år till omställning och studier. Så kom regeringskrisen och frågan är nu vad som händer med den infekterade frågan om lagen om anställningsskydd.
Side-alternativer