Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2024 i Jämställdhet 2024 i Barnmorska – normbrytande yrke för svenska män
tema

Barnmorska – normbrytande yrke för svenska män

| Text: Fayme Alm

Den svenska arbetsmarknaden är mycket könssegregerad. Men det finns de som går mot strömmen. Som män som väljer ett yrke som barnmorska.

- Jag var lite nervös första dagen på barnmorskeutbildningen, men när jag kom in i salen och såg en annan man blev jag glad. Jag var inte ensam.

Det har snart gått ett år sedan Henrik Lundius blev färdig barnmorska. Utbildningen finansierade han första terminen genom att jobba extra på helgerna på barnakuten och därefter genom en utbildningsanställning som gav en grundlön.

Foto: Privat

Henrik Lundius, en av få svenska män som tagit en vidareutbildning som barnmorska. Foto: Privat.

Valet av specialistutbildning har han aldrig ångrat även om han mött viss skepticism under resans gång.

- När jag utbildade mig till sjuksköterska för fem, sex år sedan upplevde jag att det fanns enstaka lärare som förväntade sig att det enbart var kvinnor som ville bli barnmorskor, säger han till Arbeidsliv i Norden.

Källa:

I Sverige har det utbildats 1-3 manliga barnmorskor per år sedan 1996. Statistiken visar de som började varje termin, med början 1996-97. Totalt examinerades samma tidsperiod mellan 136 och 387 barnmorskor. Källa: Universitetskanslersämbetet

För att bli legitimerad barnmorska i Sverige är kravet att först vara legitimerad sjuksköterska. Sammanlagt är de två utbildningarna 4,5 år långa.

Misstro och privilegier...


När Henrik Lundius jobbade som undersköterska på en förlossningsavdelning en sommar innan han fick sin examen som sjuksköterska fanns det bland arbetskamraterna där de som inte trodde att en man skulle fungera på avdelningen.

-  De förväntade sig att jag mest skulle sitta på expeditionen, men där fick de fel.

 … men också lågt ställda förväntningar som var enkla att uppfylla.

- I mitt jobb ingick att bre mackor. Då kunde jag får höra: ”Gud vilka goda mackor du gör!” Så i vissa sammanhang inte så svårt att vara duktig, säger han med ett leende.

Idag möter han inget motstånd eller misstro mot sitt yrkesval. Däremot händer det att kvinnan som ska förlösas ber om att få en kvinnlig barnmorska även om det inte sker särskilt ofta, säger Henrik Lundius. Han arbetar på Skånes universitetssjukhus i Malmö, Sveriges tredje största stad med invånare från 186 olika länder, enligt stadens egen webbplats.

- Hur man än vrider och vänder på det, tar man ett sådant önskemål lite personligt. Men å andra sidan så vet jag inte vad kvinnan varit med om och jag kan ju inte tvinga på henne min hjälp, det skulle kännas som ett övergrepp, säger han.

På ett större sjukhus som det i Malmö, kan det finns möjlighet att få byta till en kvinnlig barnmorska, men det är inte alltid det går när flera förlossningar sker samtidigt.

- Med tiden har jag lärt mig att lösa situationen genom att bygga relation innan jag gör en vaginal undersökning. När kvinnan väl är i förlossning får hon annat att tänka på och efteråt känns det extra fint. Att det funkade även om jag är man, säger han.

Ovanligt manligt stöd

På avdelningen där Henrik Lundius arbetar finns flera manliga läkare, ett yrke som han beskriver som mer medicinskt och tekniskt.

Foto: Privat- Läkarna kommer in när det är problem som ska lösas. Att vara barnmorska är mycket mer intimt, ett mer kvinnligt könat yrke. Som barnmorska ska jag ge stöd i en tuff situation. Då handlar det för kvinnans del om att kunna ta emot det stödet som både är intimt och emotionellt från en man. Det kan kännas ovant, säger han.

Att byta till en mansdominerad bransch finns inte på kartan. Henrik Lundius har mycket roligt tillsammans med sina kvinnliga arbetskamrater, berättar han.

- Det är en otrolig stark och häftig yrkeskår, inte bara barnmorskorna utan också undersköterskorna som vi jobbar tätt tillsammans med. Stämningen när barnet kommer ut och föräldrarna tar emot det är magisk. Men ibland är det otroligt tufft med mycket hög arbetsbelastning då händer det att jag inte hinner kissa på en hel natt.

Inte längre ”The only one”

En annan sak Henrik Lundius gläds åt är att han nu inte längre är ensam manlig barnmorska på avdelningen. Vilket han faktiskt var som student under barnmorskeutbildningen. Mannen han såg första dagen visade sig vara en tekniker som skulle hjälpa till med storbildsprojektorn.

För sedan några månader tillbaka har Henrik Lundius en manlig kollega som tidigare jobbat på Helsingborgs lasarett. Han heter Ander Lindbäck och Arbeidsliv i Norden har även fått ett samtal med honom.

- Jag arbetade under flera år som sjuksköterska på en ungdomsmottagning och trivdes jättebra där. Att jag specialistutbildade mig till barnmorska var för att jag ville kunna göra gynekologiundersökningar och ge preventivmedelsrådgivning, säger han.

Även om Anders Lindbäck var anställd som sjuksköterska av Region Skåne, en av Sverige 21 regioner som ansvarar för hälso- och sjukvården, fick han inte någon lön eller något ekonomiskt bidrag därifrån första terminen på barnmorskeutbildningen som han gick 2018.

- Sedan ändrades reglerna och de resterande två terminerna fick jag lite mer än halva lönen och så fick jag fylla på med lån från CSN. Nu är den ekonomiska ersättningen tack och lov bättre när man går en specialistutbildning. Här i Region Skåne får man hela grundlönen, säger han.

Nya dimensioner som sjuksköterska

Anders Lindbäcks tanke var att efter studierna återvända till ungdomsmottagningen, men veckorna han praktiserade på en förlossningsavdelning öppnade som han beskriver det en ny värld.

- Det var en värld som jag aldrig tidigare satt min fot i och jag upptäckte att den var fantastisk.

Liksom Henrik Lundius möter han enstaka gånger kvinnor som ber om en kvinnlig barnmorska och, som han uppfattar det, av kulturella och religiösa skäl.  När det är möjligt kan ett byte ske, men den möjligheten finns som sagt inte alltid.

- Malmö har stundtals ett väldigt högt tryck på förlossningsavdelningen och det kan vara svårt att göra ett byte mitt i ett pass om de andra barnmorskorna har fullt upp. Generellt tycker jag inte att det ska gå att byta, kön är en diskrimineringsfaktor, säger Anders Lindbäck, som också berättar att han under sin sjuksköterskeutbildning inte hade någon praktik kopplad till graviditet och förlossning.

- Då är det svårt att veta att det kan vara så här spännande. Att få vara med i det ögonblicket när ett barn föds är underbart. Jag vill vara en trygg punkt som ser till att allt blir så bra som möjligt.

h
This is themeComment