Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2023 i Trepartssamarbete för ett grönare Norden

Trepartssamarbete för ett grönare Norden

Teslastrejken – en kamp för den svenska modellen
Just nu pågår ett drama på svensk arbetsmarknad. IF Metall strejkar för att få elbilstillverkaren Tesla att teckna kollektivavtal. Elon Musk, en av världens rikaste män och ägare till Tesla vägrar. Efter en rad sympatiåtgärder från andra fackförbund har han nu genom sitt svenska bolag stämt svenska staten.
Arbetsgivarna med viktig roll i den gröna omställningen
När det talas om den nordiska arbetslivsmodellen, handlar det ofta om hur hög organisationsgraden är för facket. Men det är lika viktigt att arbetsgivarna är organiserade för att bra avtal ska göras.
Svenskt näringsliv om samarbetet i Norden
Hur ser det nordiska samarbetet på arbetsgivarsidan ut idag? Arbeidsliv i Norden bad den svenska bransch- och arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv svara på en rad frågor. Det här är svaren vi fick från pressekreteraren Olle Bring.
Var trepartsmötet i Reykjavik början på något nytt?
Var det bara ännu ett av tusentals möten runtom i världen om den gröna omställningen? Eller skedde det något mer när nordiska politiker, arbetsgivare och fackförbund möttes i Reykjavik den 1 december? Det isländska ordförandeskapet hade stora ambitioner för mötet.
- Alle må ha et eierskap i den grønne omstillingen på arbeidsplassen
Nær 1 av 3 innbyggere i Norden er bekymret for at grønn omstilling i arbeidslivet kan bety at jobber blir borte, viser en undersøkelse fra Nordregio. Hvordan arbeidslivets parter kan jobbe sammen for at omstillingen skal bli så rettferdig som mulig var tema under den nordiske dialogkonferansen på Island.

Side-alternativer

This is themeComment