Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2020 i Tema: Nordisk ministerråd i Pappaledigheten förstärker både männens och Nordens identitet
Pappaledigheten förstärker både männens och Nordens identitet
tema

Pappaledigheten förstärker både männens och Nordens identitet

| Text: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto: Arnþór Birkisson

The Nordic Gender Effect at Work är ett av de nordiska statsministrarnas viktigaste projekt för att främja jämställdhet mellan könen. Det anses vara en viktig förutsättning för arbetsliv och ekonomisk tillväxt.

Tacksam. Positiv. Stolt. Så säger Bjarni Þór Guðmundsson, pappa till Sara Maídís, 7 månader, som är pappaledig från sitt teknikerjobb i Reykjavik på Island.

Bjarni Þór tycker att Sara Maídís får en större chans att lära känna sin pappa och uppleva honom som förälder om han stannar hemma med henne under tre månader. Pappan är alltså lycklig och glad över att ta hand om sin dotter.

Han är samtidigt ett levande exempel på det som de nordiska länderna har jobbat med under flera årtionden och där de fått en ledande ställning i världen. Jämställdhetspolitiken har resulterat i ökad sysselsättning, familjernas välmående och ekonomisk tillväxt i Norden.

Pappaledighet accepteras generellt sett i Norden men är alldeles nytt och främmande på andra håll. När dansken Line Christmas Møller anställdes 2017 som projektledare för projektet The Nordic Gender Effect at Work skulle jämställdhetspolitiken lyftas fram internationellt och då speciellt pappaledigheten.

Efterfrågan från FN

Nordiska ministerrådet hade kontaktats av UN Womens verkställande direktör, som bad att Norden skulle lyfta fram jämställdhet i arbetslivet och då speciellt föräldraledigheten i FN:s generalförsamling 2017. Som resultat av uppmärksamheten kring just denna frågan har Norden nu publicerat rapporten State of Nordic Fathers som handlar om pappaledigheten i Norden och dess effekt på papporna och familjerna i allmänhet.

Foto: Björn Lindahl

Kampanjen att lyfta fram pappor som tar sin del av föräldraledigheten har stöd på högsta håll. Här fotograferas  Islands president Guðni Jóhannesson för kampanjen "Dad on Board". Anna Rosenberg, kommunikationsrådgivare, till höger. Foto: Björn Lindahl

- Det var helt konkret på grund av efterfrågan från FN men också våra egna ministrars önskan som vi började jobba fram rapporten, säger Line Christmas Møller.

Rapporten visar att i Island och Sverige, så tar papporna i ungefär 30 procen av den föräldraledighet som finns. I Norge är det talet 20 procent och i Danmark och Finland 11 procent. Rapporten visar också att de pappor som tar pappaledigt anser sig vara lika kompetenta som mammorna när de tar hand om barnen. Längre ledighet betyder att de anlitar mammorna i mindre grad för att be om hjälp och identifierar sig inte i lika hög grad med den traditionella mansstereotypen. Föräldrarna är lyckligare i sitt förhållande när barnen i lika hög grad omhändertas av pappan och mamman. 

Foto:  Arnþór Birkisson

 

Bjarni Þór Guðmundsson, 30 år, pappa till Sara Maídís, 7 månader, träffade sin flickvän, psykologstuderanden Ástríður Rós Gísladóttir, för två år sedan. När paret fick dottern Sara Maídís bestämde Bjarni Þór sig för att njuta av tiden med babyn så mycket som möjligt. Han hade märkt att om han av någon orsak inte hade gett Sara Maídís nappflaskan under en längre tid slutade hon vilja ta nappflaskan från honom.

-Det har förändrats. Nu vaknar hon på morgonen och ler. Jag känner en samhörighet som jag tror att jag annars hade gått miste om, säger han.

Bjarni Þór är en typisk isländsk pappa. Han hade ett nytt jobb som tekniker i ett team som reparerar professionella fototryckmaskiner när Sara Maídís föddes. Han var lite oroad för att gå på en tre månaders pappaledighet eftersom han var så pass ny på jobbet och det var en arbetsplats han tyckte mycket om.

- Det här är möjligen någonting som alla upplever, säger han.

Men arbetsgivaren visade sig vara förstående och ställde inga hinder i vägen.

Ingen är för viktig 

Isländska män använder sig flitigt av rätten till pappaledighet men naturligtvis finns det sådana som inte är intresserade. De flesta av Bjarni Þórs kompisar har varit pappalediga men Bjarni Þór känner också till män som inte varit det eller som har förkortat sin pappaledighet för att de upplever sig så viktiga på jobbet.

Men så skall det inte vara.

- En bra arbetsplats ger alla pappor möjligheten att njuta av pappaledigheten med sin baby, säger han.

Vill dela ledigheten jämnt

Pappornas intresse för föräldraledighet kan påverkas av olika saker. Pappaledigheten betyder att pappans inkomster vanligen går ner under ett tag eftersom en pappa får endast 80 % av sina månadslön i Island. Men ibland förbereder papporna sig inför lägre inkomster för att ha ekonomin lite lättare under ledigheten.

Föräldraledigheten är öronmärkt för pappan under tre månader, vilket betyder att mamman inte får använda sig av pappans tid, pappan måste själv göra det. Bjarni Þór var pappaledig en månad genast efter förlossningen, han var ledig en månad i december och sedan kommer han att vara ledig en månad i maj.

- Jag skulle vilja se alla föräldrar dela ledigheten jämnt, säger Bjarni Þór.

Har olika effekter

Pappaledigheten fungerar alltså som en del av jämställdhetspolitiken på arbetsplatserna. När pappaledigheten införs har det olika effekter på pappor, mammor och barnen men också på arbetsplatsen. Møller menar att pappaledigheten kan ge stora fördelar i framtiden och resten av livet för familjerna.

- Ju längre papporna kan stanna hemma tillsammans med sin baby, desto mindre stress relaterat till jobbet känner de. De känner inte behov att arbeta medan de er hemma och när de går tillbaka till jobbet känner de att arbetsplatsen ställer sig positivt till dem och deras pappaledighet, förklarar hon.

- Dessutom kan längre pappaledighet kopplas till en ny form av manlighet och omsorgsroll som är positiv för pappornas identitet och hälsa samtidigt som deras förhållande till mammorna förstärks, säger Møller.

Får stor uppmärksamhet

Pappaledigheten har alltså fått stor uppmärksamhet internationellt. Pappaledigheten anses stärka jämställdheten på arbetsmarknaden då det inte längre är kvinnorna som tar hand om barnet och familjen, männen gör det också. Det har internationella organisationer och andra länder visat ett stort intresse för. Møller får massor av förfrågningar från andra länder. Det är bra feedback hela tiden samtidigt med att andra länder vill veta hur Norden ska uppnå jämställdhet på riktigt i framtiden.

arkivert under:
Sara Maídís och Bjarni Þór

Sara Maídís vaknar klockan 8 på morgonen. Om Bjarni Þór är trött tar han henne med sig till sin säng och smeker henne över ögonen så att hon sover en timme till. När hon vaknar får hon en nappflaska och sedan leker de och har det trevligt tillsammans. Hon äter igen mellan 12 och 13 och sover sedan ute i barnvagnen. Så beskriver Bjarni Þór deras vardag tillsammans.

 

h
This is themeComment