Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2018 i Tema: Framtidens arbetsliv i Skillnad på terapihund och japansk robotsäl
Skillnad på terapihund och japansk robotsäl
tema

Skillnad på terapihund och japansk robotsäl

| Text oc foto: Guðrún Helga Sigurðardóttir, foto Björn Lindahl, Said Karlsson

Robotar underlättar redan personalens arbete inom äldreomsorgen. Undersökningar visar att robotar inte kan ersätta personalen, men robotar kan underlätta yrkesarbetet och förbättra äldres vardagsliv.

Ett exempel är robotdjuren som finns på plats när de äldre har lust att smeka djur eller har behov för sällskap.

Robotdjur och levande terapidjur är två olika saker. Robotkatten ligger kvar och blir klappad en timme medan den levande katten tycker det är tråkigt att sitta kvar och lämnar sällskapet när den har fått nog. Relationen mellan de äldre och terapidjuren växer, de äldre kommer ihåg namnet på hunden när leken är slut. Robothunden leker en timme, de äldre skrattar och njuter av leken men stänger sedan av roboten och glömmer bort namnet.

Utställningen Kaigo Robotto var Arbetets museum i Norrköpings bidrag till konferensen om Framtidens arbetsliv i Stockholm den 15-16 maj. Utställningen visade hur den japanska regeringen redan använder sig av robotar inom äldreomsorgen och hur man tänker göra i framtiden. Utställningen var grundad på en museiresa till Japan ifjol. Museet ställde ut fotograf Said Karlssons foton från resan och visade också två robotar, en säl med napp och en katt.

Foto: Gudrun Helga

På bilderna bakom Andreas Nilsson syns robotsälen  som blivit populär bland äldre japaner. Foto: Guðrún Helga Sigurðardóttir

 

Samlingskoordinator Andreas Nilsson var med på resan till Japan, där man besökte äldreboenden och pratade med forskare och fackförbund. Japan har en snabbt åldrande befolkning. Samhället börjar ta allt större ansvar för omsorgen. Nilsson konstaterar att Japan ska hantera det växande problemet med robotar och att Japan redan haft en robotsäl som gråter under tio år.

Nilsson berättar att Arbetets museum förbereder en utställning om framtidens  arbetsliv nästa år. Därför dokumenterar museet just nu hur robotar används inom äldreomsorgen och hur det påverkar vårdyrket. Andreas Nilsson tror att det innebär både utmaningar och kommer att fungera bra. Han anser att robotar till exempel kan sköta om övervakningen, bevaka säkerheten och underlätta personalens jobb för att minska rygg- och andra arbetsskador och ge äldre ett bättre liv.

- I Japan behövs det mer arbetskraft och då kan robotar vara en del av lösningen. Robotar ersätter inte människor men de förstärker och ökar yrkesstatusen, tror Andreas Nilsson.

Foto: Said Karlsson

Foto: Said Karlsson

arkivert under:
Fotoutställning om robotar i Japan

Arbetets museum i Norrköping hade gjort en fotoutställning där konferensdeltagarna ockgå kunde stifta bekantskap med robotsälen Paro. Hittills har 5 000 Paro sålts. De känner av både beröring och värme och ska ha en livslängd på tio år.

h
This is themeComment