Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2013

I fokus 2013

Deltidens många ansikten

Deltidsarbete kan vara ett sätt att lösa tidspusslet för många. I debatten fokuseras det på det ofrivilliga deltidsarbetet och speciellt då kvinnornas. Men effekterna behöver inte bli så negativa för pensionen som man tidigare trott, visar en ny studie. Samtidigt kommer nya former av deltidsarbete i arbetsgivarnas ständiga jakt på flexibilitet. I Storbritannien är det redan vanligt med så kallade ”nolltidskontrakt” där det inte finns någon schemalagd arbetstid alls.

Deltidens många ansikten - Les mer…

Ungas arbetsmiljö - en komplex historia

Att enbart fokusera på ungdomarna för att begränsa olyckor och skador på arbetsplatsen räcker inte för att förstå de risker som unga möter i arbetslivet. Därför föreslår en nordisk utredare att politikerna tänker och lanserar en nollvision för både ungas och äldres arbetsmiljö. Det vill säga att målet är att ingen ska dö eller skadas på jobbet. Det kräver engagemang, nya former av samarbeten och nya sätt att tänka. Kim Jämsén har tagit ett mellanår och är hellre på jobb på call-centret SM-Mega i Helsingfors än ligger hemma på soffan. Telefonförsäljning är ofta det första yrket ungdomar provar.

Ungas arbetsmiljö - en komplex historia - Les mer…

Praksis gir en ny sjanse i arbeidslivet

- Det er mange som kan jobbe, men det er ikke alle som kan, som kan få jobb, sier arbeidsmarkedsminister Hillevi Engström. Hva skal til for at flere som står utenfor arbeidsmarkedet skal få jobb? Er arbeidsmarkedsutdanning som tilbys gjennom arbeidsformidlingen en god ide? Finnes det gode eksempler på virksomheter som har tatt utfordringene på alvor og virkeliggjør drømmen for unge som vil arbeide? I juli lanserte EU-kommisjonen ”Den europeiske alliansen for lærlingutdanning” der lyset ble satt på tyske erfaringer. Utdanning Nord er en nordisk yrkesutdanning med suksess. Under polarsirkelens lyse himmel fikk den nordiske samtalen nytt liv gjennom historiene om mennesker som her har fått en ny sjanse.

Praksis gir en ny sjanse i arbeidslivet - Les mer…

Europa letar efter nya sätt att skapa jobb

Runt om i Danmark sitter det 130 mormödrar och stickar barnkläder till verksamheten Mormor.nu. Kunderna finns i New York, Sydkorea och Australien – samt i Norden. Projektet är ett exempel på det som många efterlyste på den stora europeiska arbetslivskonferens Employment Forum tidigare i höst: Ett tätare samarbete mellan till samarbete mellan offentlig, privat och civil sektor, där alla bidrar med sina resurser. Arbeidsliv i Norden har sett på några nyskapande projekt i ett Europa där det finns ett skrikande behov av att tänka nytt.

Europa letar efter nya sätt att skapa jobb - Les mer…

Arbeidsglede gir nordisk konkurransekraft

Den globale konkurransen utfordrer de nordiske velferdsstatene. Landene vil derfor samarbeide om å styrke konkurranseevnen, vekst og jobbskaping. En nordisk utredning fremhever et godt arbeidsmiljø som konkurransefaktor. Arbeidsliv i Norden setter derfor fokus på arbeidsglede og jobbengasjement og spør blant annet: Kan arbeidsglede gi økt vekst? Da holder det ikke med snakk, sier danske og norske eksperter som understreker at et godt arbeidsmiljø krever handling. Den finske virksomheten Fondia ser ut til å ha fått det til. Her har de kul på jobbet og vinner konkurransen om å være Europas beste arbeidsplass.

Arbeidsglede gir nordisk konkurransekraft - Les mer…

Norden leter etter løsninger på ungdomsarbeidsledigheten

26 gode eksempler på tiltak som nytter og 600 mennesker som ville diskutere ungdomsarbeidsløsheten, var det imponerende fremmøtet på Nordisk arbeidsministermøte i Stockholm 16 mai, der også statsministrene deltok. Arbeidsliv i Norden var også der og setter derfor ungdom utenfor i fokus.

Norden leter etter løsninger på ungdomsarbeidsledigheten - Les mer…

Olik syn på social dumping i Norden

De nordiska länderna har valt olika strategier för hur de ska bekämpa social dumping. I Norge har ett beslut i Högsta domstolen om arbetsvillkoren i varvsindustrin stärkt fackets roll. I Danmark och Sverige skärper regeringarna kontrollen på arbetsplatserna. Men det finns alltid två sidor. I Finland ställs frågan om den stora utvandringen från Baltikum gör att länderna där på sikt kommer att undermineras.

Olik syn på social dumping i Norden - Les mer…

Kvinnor i arbetslivets och maktens labyrinter

Kvinnorna stångar inte mot ett glastak som en gång för alla kan krossas anser Torild Skard, som studerat hur kvinnorna erövrat makten. Det handlar snarare om en labyrint, där kvinnorna måste ta omvägar, gå tillbaka och ta sig fram på delvis dolda stigar. Arbeidsliv i Norden ser på hur jämställdheten kan förbättras i näringslivet. Konsekvenserna är stora – en man tjänar två miljoner kronor mer än en kvinna under ett arbetsliv, enligt den nya svenska jämställdhetsutredningen. Motståndet mot kvoteringar är stort i många länder, men de nordiska kvinnorna ökade i alla fall sin makt något under det förra året, visar AiN:s jämställdhetsbarometer.

Kvinnor i arbetslivets och maktens labyrinter - Les mer…

Krisen driver människor norrut på jakt efter jobb

Blir det en våg av arbetskraft till Norden från de krisdrabbade Medelhavsländerna inom EU? Arbeidsliv i Norden har tagit pulsen på arbetsförmedlingar, ambassader, sett på statistiken och intervjuat arbetsinvandrare som Iro och henns bror Dimitris. Men är Norden så attraktivt jämfört med andra länder för den arbetskraft politikerna och arbetsgivarna helst vill ha? Migrationspolitiken är en balansgång mellan olika intressen. Men den gemensamma europeiska arbetsmarknaden är en viktig räddningsplanka för många.

Krisen driver människor norrut på jakt efter jobb - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment