Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2008 i pdf AIN 2008

pdf AIN 2008

Globaliseringens framsida
Marimekko blir yngre med hjälp av H&M
Snabbt mode förändrar textilindustrin
Et globalt produksjonssentrums vekst og fall - så reiste Manchester seg fra tekstilindustriens aske
Servicecenter: Finsk modell tar form
Mer nytänkande på arbetsmarknaden krävs för att försöket att få in fler långtidsarbetslösa ska lyckas i Finland, där de svåraste klienterna slussas till särskilda servicecenter. - Den största utmaningen är att se till att det växer fram en grupp arbetsgivare som kan anställa personer vars arbetsförmåga inte är hundra procent, säger platsdirektör Ilkka Haahtela som förestår servicecentret vid Helsingfors arbetskraftsbyrå.
Djärva reformer eller mindre steg: Nu är det samordning som gäller
Som en mäktig pendel som tar tio år på sig för att slå från den ena sidan till den andra, växlar uppfattningen om hur arbetsmarknads- och välfärdsförvaltningarna ska organiseras i Norden. Från att varje enhet ska ha ett eget resultatansvar har fokus nu satts på samordning.
En mer levande arbetsplats
Gunn Andreassen är en av 19 000 anställda som berörs av den norska NAV-reformen. Räknar man med samtliga brukare är det nästan alla norrmän som någon gång behöver utnyttja de offentliga tjänster NAV erbjuder.
Fra helsetjenesten til arbeidsmarkedet: Systemskifte i Islands velferdspolitikk
Stadig flere i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet i Island. Krav om ”systemskifte” presser seg derfor fram. Men hvordan et nytt system skal se ut, er ikke bestemt. Mens partene i arbeidslivet venter på politikerne, har de tatt skjeen i egen hånd og opprettet et rehabiliteringsfond, som skal motvirke utstøting fra arbeidslivet.
Samverkan för nya jobb
I Sverige varslades fler arbetstagare i oktober än vad som skett sedan 1992. Särskilt utsatt är Västsverige och dess bilindustri. För att öka tillgängligheten för de drabbade och ge hjälp i ett tidigt skede öppnade Arbetsförmedlingen i början av november ett kontor inne i Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve.
Finland: Gruvboom med frågetecken
De dystra nyheterna fortsätter att strömma in från pappers- och massaindustrin som lägger ner enhet efter enhet i Finland. I höstmörkret lyser ändå ett ljus från en annan industrigren, gruvnäringen som åter etablerat sig i Finland på bred front. Men den globala finanskrisen gav en kalldusch.
Krisen lättare hantera med nordisk modell
Arbetsförmedlingarna i Norden är i alarmberedskap. De närmaste månaderna kommer att vara kritiska för att begränsa ökningen av arbetslösheten och förhindra att den biter sig fast. Men tillförsikten är stor till att den nordiska modellen kommer att göra det lättare att ta sig igenom krisen, jämfört med länder utan motsvarande samarbetstradition mellan arbetsmarknadens parter och regeringarna.
Vi står ved et vendepunkt Nu strømmer folk i Danmark ind i A-kasserne igen
– På grund af de høje beskæftigestal har de unge ikke meldt sig i A-kasserne. Nu vender det, sier sekretariats-chef i A-kassernes Samvirke i Danmark, Torben D. Jensen.
Island: När bilar blir till kontanter
Island har drabbats av en finansiell härdsmälta. Den isländska ekonomin kunde inte stå emot den globala finanskrisen. Det har gått svindlande fort när kronan föll, staten tog över de vacklande bankerna, företag gick konkurs, lånen skenade med inflationen och köpkraften minskade.

Side-alternativer

This is themeComment