Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2001

I fokus 2001

Tema: Et arbeidsliv å leve med

Finland har valgt Nordbo 2001 som hovedtema for sin nordiske formannskapsperiode. Ambisjonen er å se aktivitetene innenfor alle sektorer ut fra det enkelte individs synsvinkel. Det betyr bl. a. å skape et arbeidsliv å leve med.

Tema: Et arbeidsliv å leve med - Les mer…

“Suuret ikäluokat” - De stora årskullarna

Finland är det land i Europa som står inför den procentuellt största ökningen av antalet äldre i arbetslivet. År 2005 är 30 procent av de finländska arbetstagarna 50 år eller äldre. - Att främja uthållighet i arbetet samt att integrera invandrare på arbetsmarknaden är kärnfrågor under vår ordförandeskapsperiod i Nordiska Ministerrådet, säger kanslichef Markku Wallin på arbetsministeriet i Helsingfors.

“Suuret ikäluokat” - De stora årskullarna - Les mer…

Vi söker medelålders och äldre personal…

På Nordens största varuhus, finländska Stockmann, är det ingen nackdel att vara medelålders eller äldre. - Tvärtom, vi söker aktivt just personer med livserfarenhet, säger personalchef Riitta Tolvanen.

Vi söker medelålders och äldre personal… - Les mer…

När känslor blir en produktionsfaktor

Produkter och teknologi kan lätt kopieras. Kvar som en av de avgörande konkurrensfaktorerna blir förmågan att ge service, att kunna skapa det lilla extra, som får kunden att känna sig utvald. De som är närmast kunden hamnar i frontlinjen och använder sina personliga känslor för att skapa trivsel och välbefinnande. Just nu arbetar norska Arbeidsforskningsinstituttet med ett projekt på Gardermoen, som går ut på att skapa en organisation för ett uthålligt emotionellt arbete.

När känslor blir en produktionsfaktor - Les mer…

Det emotionella arbetet - en utmaning för organisationen

Många av personalen som jobbar i frontlinjen eller i flygkabinerna har en stor erfarenhet och kunskap av att klara oväntade situationer, men de vet knappt om det själva. Det är en tyst kunskap, berättar Nina Amble på Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.

Det emotionella arbetet - en utmaning för organisationen - Les mer…

Dansk revolution for rummeligheden

Dansk revolution for rummeligheden

For at slippe for en ny afgift skal alle danske virksomheder i fremtiden bevise, at de har et godt arbejdsmiljø. Det er et af hovedelementerne i en ny dansk lov, som sammenkobler arbejdsmiljø, det rummelige arbejdsmarked og sundhedsfremmende foranstaltninger. Initiativet kaldes af nogen revolutionerende. Andre tror, det virker mod hensigten

Dansk revolution for rummeligheden - Les mer…

Et enestående samfunn?

Den høye sysselsettingen blant eldre i Island er enestående i Norden og kan vise seg å være en modell for andre land. Ifølge islandsk forskning er det ingen ting som tyder på at de eldre ikke kan fortsette i arbeidslivet hvis energi og vilje er til stede.

Et enestående samfunn? - Les mer…

Tema: Ledarskap när kunskap är den viktigaste produktionsfaktorn

Det är ledarna som ska motivera utveckling och kreativitet, och de måste våga lämna utrymme för detta. Samtidigt skärps konkurrensen om arbetskraften och ledaren får en viktig roll för att attrahera och behålla anställda. Det handlar om att kunna möta både de åldrandes behov och yngre med starka krav på platta organisationer och egen utveckling. I Danmark har politikerna tagit fasta på ledarnas betydelse och lyft upp frågan på högsta politiska nivå

Tema: Ledarskap när kunskap är den viktigaste produktionsfaktorn - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment