Innovasjon
Disruption rokker ved den nordiske aftalemodel
Parterne på de nordiske arbejdsmarkeder er nødt til at tilpasse den nordiske arbejdsmarkedsmodel til deleøkonomi, førerløse trucks og andre nye trends på arbejdsmarkedet – ellers vil andre gøre det, vurderer en dansk ekspert. I Danmark har regering og parterne på det danske arbejdsmarked taget hul på opgaven i et nyt organ: ”Disruptionrådet”.
Norden och Baltikum eniga om digital utveckling
Det var stora tal på konferensen Digital North i Oslo, där digitaliseringsministrarna från Norden och Baltikum skrev under ett omfattande samarbetsavtal den 25 april. Digitaliseringen kan skapa 500 000 nya jobb i Europa och de nya 5G-näten som börjar byggas ut redan i år i Norden är 100 000 gånger snabbare än det första mobilnätet för 20 år sedan.
Palestinsk, kvinna, dyslektisk - och framgångsrik företagare i Island
Fida Abu Libdeh kom till Island från Palestina när hon var 16 år. - Jag förstod inte ens om det vara isländska eller danska som läraren försökte undervisa mig. Först flera år senare fick jag höra att jag hade dyslexi, säger hon.
Norden – ikke billigere, men smartere?
Smarte løsninger er ofte digitale. Digitaliseringen preger samfunnsutviklingen og influerer livene våre på helt nye måter. Hvordan ser utviklingen ut i praksis, og hva er Nordens bidrag? Spørsmålene er flere: Kan fremtiden bli for smart? Må vi stille flere spørsmål? Diskutere mer?
På cykel in i framtiden
Ett rosa cykelbud med en stor låda mat på ryggen framför järnvägsstationen i Helsingfors. Ett exempel på att enkla jobb som inte kräver någon utbildning fortfarande skapas? Ja, men också ett innovativt sätt att utnyttja det nya digitaliserade ekosystemet som alla de nordiska länderna vill vara bäst på.
Digital revolution på plejecenteret
På Plejecenter Solbjerg har nye digitale løsninger givet medarbejderne mere tid sammen med beboerne, og det er kun første fase i en digital revolution. Om ti år er alle plejecenterets kontorer væk, forudser plejecenterets koordinator.
Ungdomar övervakas - frivilligt - av 2 000 sensorer
Det pratas mycket och av många om digitalisering och smarta städer, men det är hög tid att ställa en rad kritiska frågor kring teknikanvändningen, anser Malin Granath som i början av oktober i år disputerade i ämnet vid Linköpings universitet.
Busschaufförer - ett utdöende yrke när Finland satsar på digitaliserad trafik?
Finländarnas arbetsresor ser betydligt annorlunda ut i framtiden. Många jobb inom transportsektorn kan försvinna, eller åtminstone förändras. En ny trafiklagstiftning eftersträvar flexiblare trafiktjänster, baserade på delningsekonomi och anropsstyrning. Och bakom hörnet surrar de självkörande robotbussarna.
Digitalisering: Norden i spiss
Fra vuggen til pleiehjemmet - digitaliseringen er en prosess som berører alle. Vi ser på hvordan de nordiske landene møter utfordringen. Danmark satser på utvikling i offentlig sektor. De digitale mulighetene skal utvikles uten at det skal gå på bekostning av servicenivået til den enkelte. Finland ser for seg at transport og kommunikasjon kan etterfølge Nokia. Sverige og Island vil begge bli best i verden på digitalisering.
Når velferdsstaten ikke strekker til: er sosialt entreprenørskap løsningen?
Sosialt entreprenørskap og sosial innovasjon kan bidra til å utvikle de nordiske velferdsmodellene, sier Norges arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Når Norge tar over formannskapet i Nordisk ministerråd i 2017, er dette perspektiver hun vil løfte frem.
Flyktingar fokus för sociala innovationer
Finland går in för privata satsningar på integration av flyktingar genom ett obligationsprogram för sociala innovationer. Avsikten är att tillåta privata investerare att göra vinst på placeringar som löser problem i den offentliga sektorn.
Alla kunder är inte vita män
Det är kvinnorna som bestämmer de flesta inköpen till ett hem och som dessutom växer som en köpstark grupp. Men de flesta produkter som skapas har mannen som utgångspunkt. Det är en av flera byggstenar när innovationsmyndigheten Vinnova i en unik satsning fokuserar på normkritisk innovation.
Delingsøkonomien utfordrer fagforeningene i Norden
Delingsøkonomien er et nytt fenomen med navn som Uber, Netflix og Airbnb. Det handler om å leie i stedet for å eie. Det kan være en bil, en båt, en sykkel eller hjemmet som kan benyttes til å tjene litt ekstra penger. Ny nettbasert teknologi åpner muligheter for både å konsumere og produsere på nye måter.
Varför äga när man kan hyra? Delningsekonomin och arbetslivet
Uber, Netflix och Airbnb är namn som förknippas med delningsekonomin, ett uttryck som försöker beskriva de snabba ändringar som sker i hur varor och tjänster konsumeras. Man hyr istället för att äga; man byter, delar, lånar eller ger bort. Ny teknik möjliggör nya transaktioner och påverkar i sin tur arbetslivet.
Delningsekonomin förändrar tjänstemarknaden
Klippa gräs hos grannen? Eller snabbt få kontakt med en erkänt duktig hantverkare? Allt fler digitala marknadsplatser skapas för att underlätta kontakter mellan utbud och efterfrågan av tjänster. Lösningarna ser olika ut, men två av marknadens egna aktörer spår att den bara är i sin linda.
Skab rum for kreativitet på arbejdspladsen
Drop at sende medarbejdere på kursus i kreativitet og prioritér i stedet kreative afbrydelser i arbejdsdagen. Sådan lyder et af mange råd fra Danmarks nye professor i kreativt lederskab, erhvervsmand og milliardær Christian Stadil.
Havsbaserat isländskt kluster ger mer än salt till maten
Näringslivsklustret Íslenski sjávarklasinn eller Ocean Cluster i Reykjavik är ett samarbetsprojekt som under de två senaste åren pågått mellan innovationsföretag och fiskerinäringen på Island. Utländska besökare visar stort intresse. Det är mycket möjligt att andra länder kommer att starta liknande center i framtiden.
Teknologin omformar arbetslivet
Arbetslivet går tidvis igenom stora förändringar. Just nu är vi inne i en period där tekniken påverkar arbetslivet på ett genomgripande sätt. Det är en kombination av flera teknologiska förändringar, som robotisering och 3d-skrivare som gör att föremål tillverkas och tjänster utförs på ett helt nytt sätt. Arbeidsliv i Norden ser på hur tekniken påverkar arbetslivet.
Leder: Teknologispranget – en forsmak på fremtiden
Kunstig intelligens, ordene pirrer fantasi og kreativitet. Hva kan en robot gjøre? Eller, hva skal vi med 3d teknikk? Hvor mange arbeidsplasser i eldreomsorgen kan velferdsteknologien erstatte? Og tenk, hvilke opplysninger ville ikke denne lille artikkelen kunne inneholde hvis den var skrevet av en robot? Arbeidsliv i Norden byr denne måneden på en forsmak på en fremtid med ny teknologi.
Robotjournalistik vidgar gränserna för vad som är möjligt
Nu tar robotarna över även uppgifter som bara människor kunde klara tidigare, som att skriva artiklar och ta bilder. Med oändligt tålamod samlar de information eller fotograferar samma motiv hundratals gånger.
Side-alternativer