Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Helse

Helse

 Sykehus vil doble antall helsefagarbeidere

Sykehus vil doble antall helsefagarbeidere

Er en høyere andel helsefagarbeidere en måte å effektivisere sykehusene? Sykepleiere ved St.Olavs hospital (STO) i Trondheim er positive til sykehusledelsens mål å øke antallet helsefagarbeidere. De gir gjerne fra seg oppgaver til helsefagarbeidere, men flere betingelser må på plass.

Sykehus vil doble antall helsefagarbeidere - Les mer…

Tema: Bristen på undersköterskor

Tema: Bristen på undersköterskor

Över hela Norden fattas det sjukhuspersonal. AiN ser på undersköterskorna. Hur ska statusen för yrket ökas? Genom att de får en legitimerad yrkestitel, som det nu föreslås i Sverige? Genom att de tar över arbetsuppgifter från sjuksköterskorna, som i Norge, eller genom fler heltidsjobb, som i Danmark?

Tema: Bristen på undersköterskor - Les mer…

Nordiska visioner om fler barn och färre självmord

Svanen är symbolen för det nordiska samarbetet. Men svarta svanar är också symbolen för det oväntade som sker. Det här nyhetsbrevet handlar om både födelse och död. Mellan de två händelserna spelar undersköterskorna en stor roll.

Nordiska visioner om fler barn och färre självmord - Les mer…

Mindre deltidsarbejde skal give flere ”varme hænder”

En stor og akut mangel på faglærte social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter – også kaldet SOSUer - skaber intens debat om den udbredte brug af deltidsstillinger på social- og sundhedsområdet i Danmark.

Mindre deltidsarbejde skal give flere ”varme hænder” - Les mer…

Svenska undersköterskor vill höja status genom legitimation

Svenska undersköterskor vill höja status genom legitimation

Ett av de allra vanligaste yrkena i Sverige är undersköterskans. Av de totalt 200 000 arbetar 90 procent inom äldreomsorgen. Men till skillnad från deras nordiska kolleger är inte yrket reglerat. Det har länge varit ett fackligt krav. Just nu arbetas det fram ett lagförslag som kan komma att ge dem en skyddad yrkestitel.

Svenska undersköterskor vill höja status genom legitimation - Les mer…

Dödsfall i arbetet

Dödsfall i arbetet

Trots nollvisioner om att ingen ska dö i arbetet sker det fortfarande allt för många dödsolyckor. Vi analyserar den svenska statistiken och besöker en finsk säkerhetspark. "Säkerhetsrutinerna måste ligga närmare hjärtat", säger den nationelle arbetsmiljösamordnaren för Byggindustrins projekt ”En säker arbetsplats”.

Dödsfall i arbetet - Les mer…

Arbeidsmiljøet: hvordan skape forandring til det positive?

Arbeidsmiljøet: hvordan skape forandring til det positive?

En av fire arbeidstakere i Europa plages av stress eller andre psykososiale vansker viser Eurofounds siste undersøkelse. Men arbeidet for et bedre arbeidsmiljø er en kamp mot et mangehodet troll. Spennet i utfordringene som preger det moderne arbeidslivet øker. Det er andre farer i servicenæringer enn på fabrikkgulvet. Samtidig med at arbeidet for et bedre arbeidsmiljø endres til å handle mer om psykiske faktorer og positive tiltak, dukker det opp nye farer ved ny teknologi, som nanoteknikken.

Arbeidsmiljøet: hvordan skape forandring til det positive? - Les mer…

Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö

Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö

När personalen på kirurgavdelning 6, vid Centrallasarettet i Karlstad fick arbeta mer med patienterna och mindre med administration fick de också en bättre arbetsmiljö. Nyligen vann de Suntarbetslivs stora arbetsmiljöpris på 50 000 kronor för sitt imponerande arbetsmiljöarbete.

Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö - Les mer…

Hälsosamma organisationer skapas inte av en slump

Mer än var fjärde ung kvinna och man, tror att deras hälsa kommer att påverkas negativt av jobbet de kommande åren, visar en ny svensk undersökning. Samtidigt ökar intresset för vad som gör oss friska på jobbet.

Hälsosamma organisationer skapas inte av en slump - Les mer…

Okunskap om nanopartiklar växande risk i jobbet

Okunskap om nanopartiklar växande risk i jobbet

Allt fler utsätts för nanopartiklar i jobbet, men okunskapen är stor om vilka ämnen som finns och hur de ska hanteras. AIN har besökt ett finländskt företag där säkerhetstänkandet genomsyrar verksamheten.

Okunskap om nanopartiklar växande risk i jobbet - Les mer…

"Jeg er blevet mere selvhjulpen"

Aarhus Kommune er frontløber i introduktionen af velfærdsteknologi. For 67-årige Svend Erik Christensen betyder det, at han kan klare meget mere selv – herunder også toiletbesøg.

"Jeg er blevet mere selvhjulpen" - Les mer…

Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge

Arbetsmarknadens parter och den norska regeringen har förlängt IA-avtalet fram till 2018. Mindre byråkrati utlovas i kampen för att få ned sjukfrånvaron, att få fler in i arbetslivet och att få folk att förlänga sin yrkesverksamhet .

Nytt IA-avtal om sjuklöner undertecknat i Norge - Les mer…

Ledare: En nollvision för arbetsolyckor

Låt oss få en nollvision för arbetsolyckor! Så avslutas rapporten ”Unga arbetstagares arbetsmiljö i de nordiska länderna”. Vi måste tänka djärvt om samma mål som inom trafikpolitiken ska nås - att ingen ska dödas eller skadas allvarligt på jobbet.

Ledare: En nollvision för arbetsolyckor - Les mer…

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga

Unga i arbetslivet är en heterogen grupp vars risker i arbetslivet är komplexa. Det räcker därför inte att ensidigt fokusera på de unga. För att uppnå ett framgångsrikt förebyggande arbetsmiljöarbete som minskar ungas risker i arbetslivet, måste man också se dem i deras sammanhang. Utmaningen är att erkänna komplexiteten och uppmuntra nya samarbeten kring ungas arbetsmiljö, enligt ny nordisk rapport.

Växande antal deltidsjobb ger sämre arbetsmiljö för unga - Les mer…

Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn

Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn

Knappt tio procent av läkarstuderandena på Island kan tänka sig att jobba som läkare på Islands största sjukhus, universitetssjukhuset Landspítalinn, i framtiden. Orsaken? Dåliga arbetsförhållanden, stress, låga löner och långa arbetstider.

Läkarstudenterna vill inte jobba på Landspítalinn - Les mer…

Sundhedssamarbejde er Dagfinn Høybråtens nye nordiske projekt

Sundhedssamarbejde er Dagfinn Høybråtens nye nordiske projekt

Et langt tættere samarbejde mellem sundhedsvæsenerne i Norden er i støbeskeen, og hvis det lykkes, kan samarbejdsmodellen med fordel udvides til andre politikområder for at udvikle den nordiske velfærdsmodel. Det vurderer chefarkitekten bag projektet, Nordisk Ministerråds generalsekretær, Dagfinn Høybråten.

Sundhedssamarbejde er Dagfinn Høybråtens nye nordiske projekt - Les mer…

Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen

På nordiske arbejdspladser er store forandringer hverdagskost, og parterne på det danske arbejdsmarked går nu sammen om at forebygge, at forandringsprocesser på jobbet udløser stress.

Værn om det psykiske arbejdsmiljø ved forandringer på arbejdspladsen - Les mer…

OECD: Nødvendig å reformere velferdsnorge for å holde psykisk syke i arbeid

Den norske sykelønnsordningen med 100 prosent kompensasjon fra første dag er for raus. Alle parter; arbeidstakere og arbeidsgivere, fagforeninger, kommuner, skolene og de psykososiale tjenestene må gjøres ansvarlige gjennom økonomiske incentiver, er meldingen fra OECD.

OECD: Nødvendig å reformere velferdsnorge for å holde psykisk syke i arbeid - Les mer…

Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv

Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv

När arbetsdepartementet bjöd in till den årliga konferensen om IA-avtalet var alla där. Inte minst LO och NHO vars ledare för första gången möttes i en debatt, efter att Kristin Skogen Lund tagit över som arbetsgivarchef.

Norge omförhandlar trepartsavtalet om ett inkluderande arbetsliv - Les mer…

Direkt från Helsingfors: Karensdag eller inte?

I Finland har diskussionen kring arbetslivet den här hösten framför allt handlat om det högersinnade Samlingspartiets förslag att med Sverige som förebild införa en karensdag för den som är för sjuk för att gå på jobb.

Direkt från Helsingfors: Karensdag eller inte? - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment