Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsrett

Arbeidsrett

Norsk modell för minimilöner sprids till allt fler branscher

Norsk modell för minimilöner sprids till allt fler branscher

Den 1 februari allmängiltigförklarades delar av kollektivavtalet inom den norska fiskeindustrin, så att lönevillkoren gäller för hela landet. Två dagar senare var det dags för elinstallatörerna. Den norska modellen för minimilöner får allt större stöd.

Norsk modell för minimilöner sprids till allt fler branscher - Les mer…

Yttervänstern i Finland ensam om krav på minimilöner

Finland hör till de nordiska länder där frågan om minimilöner varit frånvarande i den offentliga debatten. Vänsterförbundet (VF), som representerar politiken längst ut på vänsterkanten, är det enda parti i Finland som lyft fram behovet lagstadgade minimilöner. Partiet går också till riksdagsval i april med sitt krav på en lägsta timlön på 10 euro vilket motsvarar ungefär 1600 euro i månaden.

Yttervänstern i Finland ensam om krav på minimilöner - Les mer…

Direkt från Mariehamn: Ett steg närmare jämställda löner

Sjuksköterskorna i vårdfacket Tehy på Åland återvände till jobbet den 11 december efter att ha strejkat nästan tre veckor. De satte hårt mot hårt och det blev en svår konflikt.

Direkt från Mariehamn: Ett steg närmare jämställda löner - Les mer…

Island: Pappaledigheten på tillbakagång

Pappaledigheten år 2000 blev enorm succé på Island. Nyblivna pappor välkomnade möjligheten att vara hemma tillsammans med sina barn. Men trenden har inte fortsatt. Island har nu flera gånger försämrat pappornas inkomstmöjligheter. Familjerna har inte råd med lägre inkomster.

Island: Pappaledigheten på tillbakagång - Les mer…

Laval-målet: Svenska regeringen vill ge facket mer makt

EU-anpassningen gick för långt när de svenska lagarna ändrades efter EU-domstolens Laval-målet. Det menar den svenska regeringen som nu har gett en utredning i uppdrag att föreslå regler som ska ge fackförbunden bättre möjligheter att bevaka villkoren för utstationerade arbetstagare. Men arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv menar att regeringens ambitioner är oförenliga med EU-rätten.

Laval-målet: Svenska regeringen vill ge facket mer makt - Les mer…

Tre fall i EU-domstolen som kan få nordiska konsekvenser

Är det finska systemet med allmängiltiga kollektivavtal oförenligt med den fria rörligheten för tjänster? Det antyder i varje fall en av EU-domstolens generaladvokater i ett alldeles färskt förslag till dom. Målet är bara ett av tre aktuella mål som har stor betydelse för arbetsmarknaden i de nordiska länderna.

Tre fall i EU-domstolen som kan få nordiska konsekvenser - Les mer…

Arbetskonflikt om deltidsanställda stoppar svenska tåg

En tågstrejk i södra Sverige har på nytt satt fokus på frågan om vad konkurrensen om de offentliga kontrakten innebär för leverantörernas anställda, och vilka möjligheter en upphandlande myndighet har att lägga sig i deras arbets- och anställningsvillkor.

Arbetskonflikt om deltidsanställda stoppar svenska tåg - Les mer…

Avtal om huvudentreprenörsansvar avvärjde strejk

Ett smått historiskt kollektivavtal om huvudentreprenörsansvar i den svenska byggbranschen slöts på kvällen den 31 mars och avvärjde därmed en strejk som skulle ha satts igång bara några timmar senare. Avtalet innebär att arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) inrättar en fond som ska garantera lönerna för underentreprenörernas anställda.

Avtal om huvudentreprenörsansvar avvärjde strejk - Les mer…

Direkte fra Nuuk: På tålt ophold

Grønland er kontrasternes land. Det gælder ikke mindst på arbejdsmarkedet. Her har landet igennem generationer oplevet, at udlændinge, både fra Danmark samt fra andre lande, gæstede verdens største ø.

Direkte fra Nuuk: På tålt ophold - Les mer…

Sveriges transportbransch ser på allmängiltiga kollektivavtal

Den svenska modellen håller inte längre. Transportbranschen är så ansatt av osund konkurrens att vi måste överväga att införa allmängiltiga kollektivavtal.

Sveriges transportbransch ser på allmängiltiga kollektivavtal - Les mer…

Strid mellan Efta-domstolen och Högsta domstolen i Norge

Norges högsta domstol gjorde fel när den slog fast att företag som utstationerar arbetstagare till den norska varvsindustrin ska ersätta deras kostnader för resa, kost och logi. Det hävdar Efta-domstolens president i ett generalangrepp på Høyesterett, där han inte bara beskyller denna för att vara illojal mot EES-avtalet, utan också antyder att sista ordet inte är sagt ännu.

Strid mellan Efta-domstolen och Högsta domstolen i Norge - Les mer…

Var femte byggarbetare utstationerad i Sverige

Drygt 18 000 arbetare var i våras utsända av företag från andra länder för att arbeta i Sverige. I bygg- och anläggningssektorn var de utstationerade nästan lika många som en femtedel av Byggnadsarbetareförbundets yrkesverksamma medlemmar. Det visar den första större kartläggningen omfattningen av utstationeringen till Sverige.

Var femte byggarbetare utstationerad i Sverige - Les mer…

Risk för att EU:s standardisering av tjänster begränsar fackets roll

Nu ska gemensamma EU-standarder få fart på handeln med tjänster över gränserna. Bara det inte blir ett sätt att smygvägen införa EU-regler som strider mot medlemsstaternas arbetsrätt och kollektivavtal, framhåller de fackliga organisationerna och den svenska regeringen, som delar deras oro.

Risk för att EU:s standardisering av tjänster begränsar fackets roll - Les mer…

Olik syn på social dumping i Norden

Olik syn på social dumping i Norden

De nordiska länderna har valt olika strategier för hur de ska bekämpa social dumping. I Norge har ett beslut i Högsta domstolen om arbetsvillkoren i varvsindustrin stärkt fackets roll. I Danmark och Sverige skärper regeringarna kontrollen på arbetsplatserna. Men det finns alltid två sidor. I Finland ställs frågan om den stora utvandringen från Baltikum gör att länderna där på sikt kommer att undermineras.

Olik syn på social dumping i Norden - Les mer…

Leder: Useriøse arbeidsforhold under press

Hva gjør du hvis sidemannen din jobber dobbelt så lenge, men har halve lønnen av din egen? Det finnes bransjer og enkeltpersoner som rått utnytter billig arbeidskraft, og i krisetider vil mange takke ja til det meste, for å få jobb. Hva gjøres i Norden for å sikre at reglene på arbeidsmarkedet følges? Innsatsen mot sosial dumping er månedens tema i Arbeidsliv i Norden.

Leder: Useriøse arbeidsforhold under press - Les mer…

Norden skärper kampen mot social dumping

335 000 medborgare från EU:s nya medlemsländer flyttade under åren 2004-2011 till Norden. Dessutom har ett betydligt antal arbetstagare och tjänsteutövare från dessa länder varit utstationerade under samma tid. Den utländska arbetskraften har bidragit positivt till den ekonomiska tillväxten, men innebär också en press på lönerna och arbetsvillkoren.

Norden skärper kampen mot social dumping - Les mer…

Norge har fått sin Laval-dom - men här segrade facket

Norge har fått sin Laval-dom - men här segrade facket

Den 5 mars föll domen i Högsta domstolen i Norge i det som på norska kallas för ”verftsaken”, eller varvsmålet. Domen beskrivs som den viktigaste för LO i nyare tid. För kampen mot social dumping hade en förlust kunnat bli lika avgörande som Laval-målet i Sverige.

Norge har fått sin Laval-dom - men här segrade facket - Les mer…

Danmark skærper igen kursen over for social dumping

Flere bøder til udenlandske virksomheder og offentlige arbejdsklausuler er de nyeste våben i den danske kamp mod social dumping. Det vil få effekt men ikke udrydde social dumping, vurderer ekspert.

Danmark skærper igen kursen over for social dumping - Les mer…

Sverige: Facket kräver regler mot oseriösa arbetsgivare

I december 2008 ändrades lagen för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU och EES. Den tidigare arbetsmarknadsprövningen upphörde och idag är det den enskilde arbetsgivaren som bestämmer om det råder arbetsbrist. Det har lett till rättslösa villkor för många arbetstagare, hävdar kritikerna.

Sverige: Facket kräver regler mot oseriösa arbetsgivare - Les mer…

ILO kritiserar Sverige för hanteringen av Laval-målet

Den svenska Arbetsdomstolen och ”lex Laval” får allvarlig kritik från FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, ILO, i ett yttrande som ger regeringen åtskilligt att tänka på.

ILO kritiserar Sverige för hanteringen av Laval-målet - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment