Leder
|
METOO
Den mångfacetterade kampen mot sexuella trakasserier
18. Oktober 2019
Nu i oktober är det två år sedan den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano skickade ut den första tweeten med hashtaggen #MeToo. Det startade en reaktion som spred sig från twitter och ut till gatorna och in i maktens rum.
Portrett
|
Tidligere arbeidsministre
Eva Nordmark ska liberalisera arbetsrätten och reformera Arbetsförmedlingen
17. Oktober 2019
När tidigare TCO-ordföranden Eva Nordmark tackade ja till att efterträda arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tackade hon också ja till att genomföra beslut hon tidigare kritiserat, bland annat en liberalisering av arbetsrätten.
tema
Mansrollen i Finland i förändring
16. Oktober 2019
En hamnade i fängelse efter att han vägrat göra värnplikten. En annan gjorde värnplikten och blev därefter försvarsanställd. Idag sitter de i styrelsen för den nya feministiska föreningen för män. De säger båda att de har mycket att lära av den finska kvinnorörelsen.
Nyhet
|
Velferd
Inkomster är inte allt på lyckliga Island
16. Oktober 2019
Inkomster är viktiga för att familjerna ska ha råd med allt som behövs. Men höga inkomster betyder inte nödvändigtvis att familjerna är lyckliga.
tema
Sverige vill stärka förbyggande arbete mot diskriminering
16. Oktober 2019
Många arbetsgivare känner inte till att de är skyldiga att vidta aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter för alla sina anställda. Det menar den svenska regeringen som har gett en utredare i uppdrag att komma med förslag om hur tillsynen över diskrimineringslagen kan bli mer effektiv.
tema
|
METOO
Hvordan har de nordiske landene reagert på #metoo?
16. Oktober 2019
Spørsmålene belyst av #metoo-bevegelsen har blitt satt høyt på agendaen til alle ministrene i Norden, ikke bare de med ansvar for likestilling.
tema
|
METOO
Angela Davis i Reykjavik: Vi måste se de strukturella krafterna som stöttar våldet
15. Oktober 2019
- Om vi inte utmanar strukturerna i samhället så riskerar vi att hamna i en situation där vi till sist slåss för kvinnornas rätt att vara lika våldsamma som män, varnade Angela Davis när hon talade till den stora metoo-konferensen den 17-19 september i Reykjavik.
Kommentar
|
ILO
,
METOO
Handler ILOs konvensjon mot vold og trakassering på arbeidsplassen om anstendig arbeid?
07. Oktober 2019
I en kronikk blir de åtte nordiske og baltiske landene oppfordret av Nordens faglige samorganisasjon og lederne av de baltiske faglige sentralorganisasjonene til så raskt som mulig å ratifisere den nyeste ILO-konvensjonen – også kalt Metoo-konvensjonen.
Nyhet
Langt flere arbeidsinnvandrere til Polen enn polakker til Norge
24. September 2019
For andre år på rad har Polen mottatt flere arbeidsinnvandrere enn noe annet OECD-land. Samtidig reiser stadig færre polakker til andre europeiske land for å jobbe. Dette kan føre til utfordringer innen lavlønns-sektorer i nordiske land.
Nyhet
Foodoras cyklister i Oslo strejkar
20. September 2019
Det har blivit en vanlig syn att se Foodoras rosa cyklister leverera mat från restauranger i många städer. Men i Oslo cyklar nu hundratals strejkande cyklister i staden för att samla stöd för kravet om ett eget kollektivavtal. Det väcker intresse även i andra länder.
tema
Många dödsolyckor i arbetet i Sverige fick alarmet att gå
19. September 2019
Män som arbetade på höga höjder i byggindustrin och män som lastade och lossade lastbilar. Det är två riskfyllda verksamheter som orsakade dödsolyckor i arbetet år 2019 i Sverige. Men den befarade ökningen av dödsolyckorna som sågs i början av året avtog. 44 personer dog 2019, elva färre än året innan.
Nyhet
Vilka är ödesfrågorna för de nordiska facken?
12. September 2019
Vad rör sig i huvudet på en fackförbundsordförande? På NFS kongress i Malmö utmanades de fackliga ledarna att på en minut beskriva vad de såg som den största utmaningen framöver. Här är några av svaren:
I fokus
Dödsfall i arbetet
12. September 2019
Trots nollvisioner om att ingen ska dö i arbetet sker det fortfarande allt för många dödsolyckor. Vi analyserar den svenska statistiken och besöker en finsk säkerhetspark. "Säkerhetsrutinerna måste ligga närmare hjärtat", säger den nationelle arbetsmiljösamordnaren för Byggindustrins projekt ”En säker arbetsplats”.
Leder
Norden, EU och klimatet
12. September 2019
På kort tid har det utsetts nya arbetsministrar i tre av de nordiska länderna. I Finland och Danmark skedde det på grund av parlamentsvalen, medan utnämnandet av Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionen ledde till ett byte även där.
Portrett
|
Tidligere arbeidsministre
Timo Harakkas utmaning: att öka sysselsättningen i Finland
12. September 2019
Förväntningarna är stora på den nya finländska arbetsministern Timo Harakka. Han har en ovanlig bakgrund för att vara politiker. Ministerposten kom som en överraskning också för honom själv. Tidigare koncentrerade han sig på ekonomi och miljö.
Portrett
|
Tidligere arbeidsministre
Peter Hummelgaards opgave: At sikre nedslidte tidlig pension
12. September 2019
Der er udsigt til store ændringer af det danske arbejdsmarked, hvis beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kan samle flertal bag sine planer. Fair vilkår for kortuddannede og lavtlønnede er hans hjertesag.
Nyhet
|
Klima
De nordiska facken: Klimatomställningen måste ske på ett rättvist sätt
12. September 2019
”Det finns inga jobb på en död planet” var den slogan som citerades oftast när de nordiska fackförbunden höll sin kongress i Malmö under tre dagar 3 - 5 september. Klimatfrågan har seglat upp som en av de största även för fackföreningsrörelsen.
tema
Finsk säkerhetspark gör riskerna på byggarbetsplatser tydligare
12. September 2019
Alla ska komma hem på kvällen. Det är mottot för byggnadsarbetare. Men att eliminera olycksriskerna kräver mer än teoretiska kunskaper. Som att rutinerna måste komma närmre hjärtat. Ett besök på en säkerhetspark kortar vägen.
Nyhet
Ny teknik leder till polarisering av arbetsmarknaden
12. September 2019
De kvalificerade jobben har blivit fler både i de nordiska länderna och OECD, samtidigt som mer rutinbetonade jobb försvinner. Utmaningen är att ge fler möjlighet till kompetensutveckling och att den sociala tryggheten utvidgas för att omfatta även de som inte har fasta arbeten.
Kommentar
Lönen är inte allt - socialavgifterna viktig del i förhållande till utstationerad arbetskraft
12. September 2019
En lettisk byggnadsarbetare som utstationeras till Sverige har visserligen rätt till lön enligt det svenska Byggavtalet, men han eller hon får oftast inte behålla lika mycket av pengarna som en lokalanställd arbetskamrat med samma lön. Arbetaren från Lettland måste nämligen i normalfallet själv betala en del av de lagstadgade socialavgifterna i hemlandet.
a