Kommentar
Hjemme - kanskje ikke så verst
01. September 2004
Et fritt arbeidsmarked gir følelsen av at vi ikke bare er med på papiret, som annenklasses borgere, men at vi fysisk er med i Europa, mener de fleste polakker, som til tross for sin nye frihet ikke nødvendigvis vil arbeide utenlands.
Kommentar
Bok i fokus: "Når det ikke er bruk for deg" - om utanförskapets många ansikten
01. September 2004
Arbetslöshet är inte ett tillstånd, utan en process. Den som vill förstå arbetslöshet och utanförskap bör därför se vad som föregår arbetslösheten, men också skilja mellan arbetslöshetens olika faser - att frukta arbetslöshet, att bli arbetslös, att vara arbetslös och effekterna av arbetslösheten.
tema
Synen på utanförskapet avgör framtidens välfärd
01. September 2004
I de nordiska länderna var förra året sammanlagt 3,5 miljoner människor i arbetsför ålder beroende av offentliga medel för sin försörjning. Sjukdom och arbetslöshet skapar utanförskap och kostnaderna både för de enskilda och för samhället är enorma. Gång på gång riktas det offentliga ljuset mot utanförskapet.
Portrett
Dagfinn Høybråten reformerar den norska välfärden
02. August 2004
- Vi måste få en bredare väg in i arbetslivet och en smalare väg ut, säger Norges arbets- och socialminister Dagfinn Høybråten. Han har ansvaret för att genomföra tre stora reformer som kommer att påverka det norska arbetslivet kraftigt.
I fokus
Innovation
01. Juni 2004
När allt fler företag flyttar sin produktion till lågprisländer ses innovation som räddningen. Nya värden måste skapas för att bevara sysselsättning och välfärd. Innovation är ett hett tema i de flesta länder, inte minst de nordiska. Många är de som försöker identifiera de innovativa aktörerna och vilka processer som skapar ett innovativt klimat. Men det finns inte en gyllene lösning som låter sig kopieras. Innovationernas variationer är oändliga och de är unika för varje region och företag.
Kommentar
Bok i fokus: Femkamp - bang om nordisk feminisme
01. Juni 2004
1999 mobiliserer en ny generasjon unge kvinner til kamp for kvinnefrigjøring og feminisme. Det skjer i alle de fem nordiske landene. Den svenske LO-lederens bruk av ordet ”fittstim”, som betegnelse på de unge jentene i det sosialdemokratiske kvinneforbundet, utløste boka ”Fittstim”.
Nyhet
Flere typer af arbejdsskader anerkendes i Danmark
01. Juni 2004
Ny dansk reform anerkender flere typer af arbejdsskader, og som det første sted føres »posttraumatisk belastningsreaktion« med på listen over erhvervssygdomme.
Nyhet
Facklig strid mot pressade byggtider
01. Juni 2004
När Svenska Elektrikerförbundet, SEF, nyligen tog ut sina medlemmar i konflikt var skälet pressade byggtider. De strider för att få ett kollektivavtal inom arbetsmiljöområdet, men arbetsgivarsidan vägrar gå med på kraven. Den arbetsmiljölag som finns är tillräckligt, hävdar EIO, Elektriska Installatörsorganisationen.
tema
Innovation i Blekinge - ett starkt ledarskap och en smula tur
01. Juni 2004
Det såg inte särskilt ljust ut i Blekinge i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Men utvecklingen vändes och på kort tid skapades mer än 5 000 jobb i regionen. Genom initiativ av några få eldsjälar blev Ronneby och Karlskrona en av Sveriges hetaste IT-regioner.
tema
Videofilmen - förändringens spegel
01. Juni 2004
Pauliina Raunio sitter i videorummet och studerar inspelningar från det daghem i Hyvinge där hon tillbringat flera veckor under våren. Barnen är med i ett rollspel som utgår från Ronja Rövardotter.
tema
Nkt cabels finder nye stier
01. Juni 2004
Virksomheden nkt cabels på Sjælland har evalueret første etape af et projekt om erhvervsinnovation og fået et kik ind i fremtiden.
Kommentar
Bättre utländsk arbetskraft än ingen alls!
01. Juni 2004
Jag har jobb, bostad, kan hyfsad svenska och är till och med gift med en svensk. Att det finns ett vitt kors på min röda pass är väl bara en pytteliten detalj på vägen till ett uppehållstillstånd i Sverige. Tänkte jag.
Portrett
Wanja Lundby-Wedin: ”Många måste delta”
01. Juni 2004
Den så kallade Lissabonstrategin, som ska göra Europa till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi till år 2010, har ännu lång väg kvar att gå. För att driva på utvecklingen har tillsatts en så kallad högnivågrupp. En av de tolv ledamöterna är Wanja Lundby-Wedin, ordförande för svenska Landsorganisationen, LO.
Nyhet
Sverige viser seg frem: Kommunale teknikkskoler etter modell av musikkskolene
01. Juni 2004
Hvorfor ikke bygge et system med kommunale teknikkskoler for å stimulere interessen for teknikk blant barn?
tema
Samarbete den största innovationen
01. Juni 2004
Finland har på bara några år tagit steget till positionen som ett av världens mest innovativa länder när det gäller arbetsplatser och global konkurrens. Vägen dit började i djup ekonomisk kris.
Nyhet
Den keltiske tiger - et forbilde i det nye Europa?
01. Juni 2004
- Suksessen skyldes at vi har investert i mennesker, og ikke i infrastruktur. Satsningen på utvikling av kompetanse har løftet Irland fra en bunnplassering til å bli et av de mest fremgangsrike land i Europa. Det er derfor vi blir kalt ’den keltiske tiger’, sier den irske arbeidsminister Frank Fahey til Arbeidsliv i Norden.
tema
Personalinnovation
01. Juni 2004
Var sjätte vecka träffas sju personalansvariga från olika företag i samarbetsgruppen Avanse. Där pågår utvecklingsarbete inom personalområdet och där vågar deltagarna dryfta problem för att hjälpa varandra att hitta lösningar. Gruppen är en av många samarbetsformer som ska skapa innovation i Vestfold.
tema
Mot et bredt innovasjonsbegrep
01. Juni 2004
I løpet av få år har ”innovasjon” blitt det hete tema i arbeids- og bedriftslivet. Grunnen er velkjent nok: Global priskonkurranse gjør det stadig vanskeligere å overleve på standardisert masseproduksjon av varer og tjenester; den som skal ta ut høye priser må hele tiden by på noe nytt, noe annerledes, noe som ikke konkurrentene har.
tema
Innovation uppstår i möten
01. Juni 2004
Vilka är de bästa förutsättningarna för att skapa ett innovativt klimat? Vad kan vi lära av varandra – tvärs över landsgränserna? Och vad spelar organisationen för roll i skapandet av innovativa system? Detta är några av frågorna som varit föremål för ett svenskt norskt forskningsprojekt, bland annat i svenska Blekinge och norska Vestfold.
tema
Den elektroniska kusten
01. Juni 2004
Att bygga nätverk och sprida idéer tar tid. Det kräver massa presentationer. Jan Eric Elleri och Thomas Brekke har hunnit bli ett radarpar som avslutar varandras meningar. - Jag pratar mer med Brekke än min fru, skämtar Jan Eric.
a