tema
En spjutspets inom hjärtdiagnostik
01. Juni 2004
- I de gamla goda dagarna var vi en gerillagrupp som tog oss upp till kunden på toppen av en kulle. Vi visste att vi skulle lyckas sälja vår produkt till slut, men det var en lång och omständlig kamp, säger Jan Sollid, Operation Manager på GE Vingmed Ultrasound i Horten.
tema
Det hvide vand i Landskrona
01. Juni 2004
Et projekt om erhvervsinnovation i Landskrona resulterer i, at der nu oprettes en ny eksportvirksomhed med to langtidsledige som ejere.
Kommentar
Bok i fokus: Det handler blant annet om tillit
01. November 2003
Det er en vedtatt sannhet at den vestlige verden er preget av individualisering. De store kollektive ideer smuldrer opp og folk identifiserer seg ikke lenger med fellesskapets verdier. Hva er det da som binder oss sammen? Det handler om tillit er svaret som gis i en antologi utgitt på Institut for Ledelse, Politikk, og Filosofi ved Handelshøjskolen i København
Nyhet
Brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet
01. November 2003
Under två dagar i oktober inspekterade det svenska Arbetsmiljöverket 1550 arbetsplatser, där man har, eller har haft, problem med stressrelaterade sjukdomar. Undersökningen gjordes som ett led i den Europeiska arbetsmiljöveckan, vars tema i år var stress och psykosociala faktorer. Resultatet visar att hälften av arbetsgivarna saknar systematiskt arbetsmiljöarbete.
tema
Fattigdomsbekämpning i Norden
01. November 2003
Alla ska helst arbeta – både för att arbetskraften behövs men också för att arbete, enligt det nordiska sättet att se, är källan till livskvalitet, självständighet och tillfredsställelse.
tema
Plads og krav til de svage
01. November 2003
I Danmark er der en række værktøjer til at hjælpe de, som har svært ved at være på arbejdsmarkedet – og de skærpes nu.
tema
Det ska löna sig att arbeta
01. November 2003
Fattigdom är ett tema i tiden, både på europeisk och nordisk nivå. För även om få människor i Norden saknar mat för dagen, kläder på kroppen eller en säng att sova i är de flesta numera ense om att det finns ett fattigdoms problem även i de nordiska välfärdsstaterna. Fokus för lösningarna står arbetet.
Nyhet
Erklæring om helsefremmende arbeidsplasser
01. November 2003
Hva er en helsefremmende arbeidsplass, og hvordan skaper man arbeidsplasser som kan fremme helsa? Dette var spørsmål de rundt 400 deltakerne fra hele Norge skulle gi innspill til under en konferanse i Lillestrøm utenfor Oslo i begynnelsen av november. Blant deltakerne var ledere og andre ansatte i norske virksomheter og representanter for arbeidslivets organisasjoner. Sammen bidro de til å forme ”Lillestrøm-erklæringen om helsefremmende arbeidsplasser”.
Nyhet
Arbetsför - när mängden är rätt
01. November 2003
Rune Håvard Holtmoen studerade marinteknik i Trondheim och hade ett halvt år kvar innan han skulle ha blivit civilingenjör. Men 1990 drabbades han av kroniskt trötthetssyndrom, en sällsynt sjukdom som gjorde att han sjukpensionerades. Tolv år senare försöker han komma in på arbetsmarknaden, denna gång med målet att bli revisor.
forskning
Dagpenger og jobbsøking i Norden
01. November 2003
Hvordan påvirker utformingen av systemet for dagpenger atferden til arbeidsledige? Har utformingen av systemet betydning for hvor aktivt arbeidsledige søker jobb eller hvor raskt de kommer i ny jobb?
Nyhet
Fritt frem for arbeidstakere fra EUs nye medlemsland – Norden vurderer sikkerhetsmekanismer
01. November 2003
Nordiske land som vil åpne arbeidsmarkedet for arbeidstakere fra de nye medlemslandene i EU fra første dag, vil sikre seg mot en for stor tilstrømming av arbeidskraft. Arbeidsministrene ønsker derfor å vurdere tiltak som kan hindre at for mange kommer.
Nyhet
Rekordhøy innflytting til Åland
01. November 2003
Historien om en liten familie i Sveits som ønsket seg et nytt hjemland, er også en historie om en kampanje for å få flere innbyggere i Åland. I løpet av 2002 har øyriket fått 200 flere innbyggere og mer enn seks hundre henvendelser fra familier som godt kunne tenke seg å flytte til Åland.
Nyhet
Forskare fokuserar på män som bryter könsrollerna
01. November 2003
Åtta nordiska mansforskare ska studera de nordiska männens förhållande till arbete och familj. Pengar har beviljats av Nordiska Ministerrådet och projektet pågår från april i år och tre år framåt.
Kommentar
Sverige är ett märkligt land
01. November 2003
Sverige är unikt. Turistchefernas motto i all ära, men utsagan är sann.
forskning
Makten och demokratin
14. Oktober 2003
En ny Maktutredning har avslutats i Norge. Det blir troligen sista gången.
I fokus
EU:s utvidgning: Gamla grannar - nya möjligheter
01. Oktober 2003
Sedan 1954 har nordborna kunnat välja att jobba i vilket land de velat, på samma villkor som de inhemska medborgarna. Tack vare medlemsskap i EU och EES-avtalet råder samma möjligheter i hela EU. Omvänt har medborgarna i EU samma rätt att arbeta i Norden. Men vad händer när EU utvidgas? Våra närområden Estland, Lettland, Litauen och Polen har sammantaget en arbetsmarknad som är betydligt större än den nordiska, men med lägre löner och sämre arbetsvillkor. Innebär utvidgningen ett hot eller en möjlighet?
tema
Esterna stannar helst hemma
01. Oktober 2003
Finland har krävt och fått igenom en övergångstid för invandring av arbetskraft från de nya EU-länderna. Men hotet är snarare att finska företag flyttar ut sin produktion till Estland.
Portrett
Jorma Rantanen: en maratoner i finsk arbeidsliv
01. Oktober 2003
Det kan se ut til at tempoet i finsk arbeidsliv avtar, sier Jorma Rantanen. Det er som et bilde på hans eget liv. Etter snart 30 år som leder av Institutet för arbetshygien, går han av. Han er på vei inn i sin tredje alder, som han kaller det, og tempoet skal ned: Han skal sove mer og trene mer, men han skal fortsatt forske og engasjere seg internasjonalt.
Nyhet
Private aktører på banen
01. Oktober 2003
Første udbudsrunde af opgaverne med aktivering af ledige er nu sat i gang i Danmark, og de private firmaer har vundet over halvdelen af opgaverne – men det er ikke uden problemer.
Nyhet
Felles arbeidsmarked også for nye EU-borgere i øst?
01. Oktober 2003
- Nå må de nordiske land snart bestemme seg, utfordret representantene fra de kommende EU-landene. Spørsmålet om et felles arbeidsmarked sto øverst på dagsorden da arbeidsministrene fra de nordiske land, baltiske stater og Polen møttes på Öland i Sverige 22. og 23. september.
a