Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Alle artikler

Alle artikler

Fattigdomen breder ut sig i Norden

(26. November 2009) Fattigdomen som en gång ansågs vara ett avslutat kapitel är tillbaka i Norden. Trots att de nordiska länderna hör till de rikaste i världen hamnade allt fler invånare på efterkälken redan innan finanskrisen slog till. Åtgärderna för att hålla folk kvar på arbetsmarknaden måste nu prioriteras, säger enhälliga forskare.

Árni Páll Árnason - vil ha et arbeidsliv der alle kan bidra

Árni Páll Árnason - vil ha et arbeidsliv der alle kan bidra

(25. November 2009) Hvilket arbeidsmarked vil vi ha? Hva forventer vi at virksomhetene gjør? Hva forventer vi skal skje på arbeidsstedet? Dette er spørsmål vi må gå dypere inn i, sier Árni Páll Árnason. Han har en fanesak: Han vil ikke lenger akseptere at folk presses ut av arbeidslivet på samfunnets bekostning.

Hård kritik af kommunal aktivering

Hård kritik af kommunal aktivering

(22. Oktober 2009) Danmark har givet kommunerne det fulde ansvar for at aktivere arbejdsløse. Reformen møder modstand fra mange sider.

Svensk arbeidslivsforskning er svekket

(16. Oktober 2009) Svensk arbeidslivsforskning er svekket. Det er en av hovedkonklusjonene i en posisjonsbestemming av svensk arbeidslivsforskning som Forskningsrådet för arbetsliv og socialvetenskap (FAS) nylig har foretatt. Hvorfor er det slik? spør Robert Salomon i sin kommentar.

Island i krise

Island i krise

(22. September 2009) Verdier forduftet som dugg for solen. I 2008 kollapset aksjemarkedet samt 90 prosent av bankvesenet i Island. Nå er hele det islandske samfunn forgjeldet, og alle må være med å betale: lønnstakere, arbeidsløse selv de som ikke lot seg lokke av eventyret må trå til nå.

Lønnedgang en kortsigtet løsning

(19. August 2009) Krisen har gjort ledighed til en overhængende trussel for nordiske lønmodtagere, og mange er derfor parate til at strække sig langt for at bevare jobbet. Men lavere løn løser ikke nødvendigvis de problemer, virksomhederne står overfor, og det kan vise sig at være skruen uden ende.

De nordiske arbejdsmarkeder; set fra Bruxelles

(19. August 2009) De nordiske arbejdsmarkeder betragtes i dag med misundelse og respekt, men også med skepsis, når det drejer sig om mulighederne for at lære af de nordiske erfaringer, skriver Jørgen Rønnest.

Positive faktorer i arbeidslivet – nytt fokus gir nye perspektiv

(01. August 2009) Hva er det som gjør at arbeidstakere trives og rapporterer velvære, og hva er det som gir sunne og produktive organisasjoner? Hva er det som gjør arbeidstakere resiliente og adaptive i forhold til stadige endringer og økte krav?

Optimisme tross dystre utsikter i Island

(19. Juni 2009) Tidligere var det oftest sånn at når islendingene havnet i økonomisk uføre, jobbet de ekstra mye i en periode for å klare seg økonomisk. Nå er det jobbene som mangler. Det er islendingene uvant med. Derfor rammer den økonomiske krisen hardt. Verst går det ut over de arbeidsløse. De langtidsledige er i trøbbel.

Den bästa forskningen griper tag i människorna

(03. Desember 2008) Den senaste arbetslivsforskningen i Norden visar att det sker stora ändringar i hur verksamheter organiseras. Det gäller framförallt det som kallas det gränslösa arbetslivet, där arbetstiderna blivit flexiblare och jobbet och fritiden flyter ihop. Men vilka konsekvenser får det på längre sikt?

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben

Angeles Bermudez-Svankvist - brenner av forelskelse – til jobben

(03. Desember 2008) Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist hadde knapt satt seg i stolen før en nasjonal beredskapsorganisasjon var på plass.

Det har varit ett år fyllt av jubileer i Finland

(03. Desember 2008) År 2008 och 2009 är fyllda av program kring Finlands separation från Sverige för 200 år sedan. I år har också Svenska Finlands folkting fått fira ”Svenska dagen 100 år”.

Ministermøte ved krisens opptakt

(15. Oktober 2008) Når nordiske arbeidsministere møtes i begynnelsen av oktober, er finanskrisen under oppseiling. Norden er berørt. I Island blir den siste av de tre største bankene nasjonalisert. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin ser på mobil-telefonen, leser om børsindekser i fritt fall. Det brer seg en stemning preget av uro.

Den okomplicerade chefen

(03. September 2008) Utländska forskare, journalister och politiker har ofta haft en svaghet för ”den nordiska modellen”. När man tittar norrut handlar det vanligen om välfärdsstaten. Ledarskap skrivs det mindre om, men det förtjänar också att uppmärksammas.

Nordiskt ledarskap i fokus

(03. September 2008) Vill vi i Norden värna vår ledarskapstradition i globaliseringens tidevarv? I så fall behöver vi synliggöra och diskutera på vilket sätt den bidrar till konkurrenskraftiga verksamheter och attraktiva jobb. Det handlar om att i internationella miljöer kunna hänvisa till skälen bakom ett mer demokratiskt agerande på arbetsplatsen.

Tor Saglie - NAV-sjef med engasjementet som drivkraft

Tor Saglie - NAV-sjef med engasjementet som drivkraft

(03. September 2008) Norges tøffeste lederjobb? Landets mektigste byråkrat? Tor Saglie har fått flere tilnavn som leder for arbeidet med den største norske velferdsreformen noen sinne. Arbeids- og velferdsdirektøren troner også på lønnstoppen i staten; et eksklusivt selskap der selv ikke Norges statsminister henger med.

Globalisering handler om at bygge på de muligheder vi allerede har

(03. Mars 2008) Jeg vil opfordre de nordiske landes ledere til, sammen med arbejdsmarkedets parter, at udvikle en fælles strategi. Vi kan hvis vi står sammen vise befolkningen de muligheder globaliseringen kan give og dermed fjerne utrygheden ved det nye, skriver Bente Sorgenfrey:

Til kamp for det nordiske arbeidsmarkedet - Nordens faglige samorganisasjon i historisk posisjon

Til kamp for det nordiske arbeidsmarkedet - Nordens faglige samorganisasjon i historisk posisjon

(03. Mars 2008) 2008 kan blir et historisk år for Fagbevegelsen i Norden. Da er Wanja Lundby-Wedin, LO Sverige, valgt til å lede både nordisk og europeisk fagbevegelse. Anders Nordström har derfor store ambisjoner for Nordens faglige samorganisasjon og sin innsats som ny generalsekretær.

Som ett mobilsamtal från 1800-talet...

(03. Mars 2008) ...kommenterade min svenske kompis. Det var efter att Zhu Xiaoying hade ringt och berättat om livet på fabriken hon jobbar på.

Arbejdstid og balance mellem arbejde og privatliv - hvad kan vi gøre?

(03. Mars 2008) Der er i disse år meget fokus på balance mellem arbejde - og privatliv. Der er mange gode intentioner i spil. Men det er svært at forestille sig, at der rigtig sker noget, før vi bliver villige til at se på de belastninger der for alvor gør det svært at få familielivet og arbejdslivet til at hænge sammen.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment