Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Alle artikler

Alle artikler

Leder: Utbytterikt for nordiske ministere på Svalbard

(19. September 2012) Norges arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ”ville gjøre stas på nordisk samarbeid” og inviterte sine nordiske kolleger til Svalbard.

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft

Kristin Skogen Lund: NHO-direktør med gjennomføringskraft

(19. September 2012) Kristin Skogen Lund har seilt i økende medvind den seneste tiden. Som president i Næringslivets hovedorganisasjon, NHO, og konserndirektør i Telenor har hun toppet lista over Norges mektigste kvinner to år på rad. Hver gang en toppjobb er blitt ledig, har hun vært blandt de omtalte kandidatene. Men nå er kabalen lagt: fra 1. november er Kristin Skogen Lund administrerende direktør i NHO.

Direkte fra Nuuk: Kinesiske lønninger skaber splid

(11. September 2012) Politikerne skal forholde sig til, om Grønland skal sige ja til kinesiske arbejdere – til kinesiske lønninger.

Direkt från Oslo: Arbetstider hett tema

(10. September 2012) Två utredningar visar de enorma konsekvenser som arbetstidsbestämmelserna kan få. Poliserna och oljearbetarna står i fokus.

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet

Den nordiska modellen förenar tillväxt med jämlikhet

(10. September 2012) I fem år har det forskats på den nordiska modellen och om den klarar av att förnya sig själv. I slutet av augusti var det en internationell avslutningskonferens för REASSESS i Oslo.

Ledare: Ungdom på kanten

(28. Juni 2012) Ungdomsarbetslösheten är ett problem där den fria nordiska arbetsmarknaden borde vara en del av lösningen. ”Jobbresan” i regi av Nordjobb är ett spännande försök att ta bort de trösklar som finns.

Ledare: Öppnar apparna dörren till ett nytt arbetsliv?

(22. Mai 2012) Mobiltelefonen är ett av de bästa exemplen på nordiskt samarbete som finns. Genom att samma standarder användes i Danmark, Finland, Norge och Sverige skapades en marknad som var tillräckligt stor för att företag som Nokia och Ericsson fick ett försprång och kunde skörda stora exportframgångar.

Palle Ørbæk varsler ny kurs i Europas arbejdsmiljøindsats

Palle Ørbæk varsler ny kurs i Europas arbejdsmiljøindsats

(22. Mai 2012) At sikre arbejdstagerne den bedst mulige arbejdsevne. Det bør have topprioritet i arbejdet med arbejdsmiljø, mener Palle Ørbæk, direktør for det danske Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Han bakkes op af ti andre europæiske arbejdsmiljøforskningschefer

Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser

(15. April 2012) Ett långt och omfattande arbete för att först hitta de viktigaste problemen som kan uppstå när en nordisk medborgare arbetar i ett annat land inom Norden, och sedan föreslå lösningar, håller på att slutföras.

Den nordiska familjen - vad håller den samman?

Den nordiska familjen - vad håller den samman?

(15. April 2012) Går det att tala om en nordisk familj? Fem länder och tre självstyrande områden som har så starka band till varandra att det mer liknar släktskap än vänskap? 50 år har gått sedan Helsingforsavtalet som reglerar det nordiska samarbetet och 60 år sedan Nordiska rådet upprättades. Vilka är banden som binder ihop Norden?

Leder: Ett skritt frem og to tilbake?

(07. Mars 2012) Nordiske kvinner mister igjen maktposisjoner i politikk og samfunnsliv. Det viser Arbeidsliv i Nordens barometer. Er det virkelig sånn? Danmarks og Europas likestillingsminister vil ha likestillingspolitikken i høygir, og Carlsbergs styreleder vil ha 40 prosent kvinner i styret, men ingen lovpålegg i Danmark, takk. Kan de få til det Island har klart, en bedre maktbalanse?

Arbetslösheten kan definieras bort

(06. Mars 2012) Uppfattningen om vad sysselsättning och arbetslöshet betyder varierar från land till land. Ett jämförande historiskt perspektiv visar att den politiska kontexten – hur problemet presenteras och hur dess beståndsdelar förändras – styr vår uppfattning och att standardsynen på sysselsättning inte längre är relevant i till exempel Storbritannien eller Frankrike, som den brittiska socialhistorikern Noel Whiteside tittat på.

Jóhanna Sigurðardóttir: Löneklyftan viktigaste jämställdhetsfrågan nu

Jóhanna Sigurðardóttir: Löneklyftan viktigaste jämställdhetsfrågan nu

(06. Mars 2012) Islands statsminister Jóhanna Sigurðardóttir har lyckats med det som många ansåg vara mycket svårt, näst intill omöjligt. Hon har gjort nedskärningar i statsbudgeten efter finanskraschen och det utan att det har fått en negativ inverkan på det isländska socialförsäkringssystemet.

Leder: Det gode liv som hundreåring

(09. Februar 2012) Det gode liv som hundreåring er foreløpig for de ytterst få, men i år blir de første fra etterkrigsgenerasjonen 67 år. Det markerer et tidsskille. Allerede i 2017 vil det i Europa være færre i arbeidslivet enn det er mennesker utenfor arbeidsmarkedet. Det er nå aktiv aldring blir brennaktuelt.

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO

(26. Januar 2012) Det var i Europa som de viktigaste konventionerna som reglerar arbetslivet först infördes och som senare implementerades i andra länder. Men nu hotas dessa rättigheter av europeiska länder, som ständigt är på jakt efter fler möjligheter att skära ned, på grund av den ekonomiska krisen. Det säger Trine Lise Sundnes, som är de nordiska arbetstagarnas representant i ILO:s styrelse.

Leder: Det er gjennomføringen det står på

(08. Desember 2011) Sosial bærekraft må bli like selvfølgelig som bærekraft på klima- og miljøområdet, sier Hillevi Engström. Sveriges arbeidsmarkedsminister vil gjøre en innsats for at flere med nedsatt funksjonsevne skal få jobb.

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

Loa Brynjulfsdottir vill försvara kollektivavtalsmodellen

(08. Desember 2011) Loa Brynjulfsdottir är nyvald generalsekreterare för Nordens Fackliga Samorganisation, NFS. Hon ser det som sin första uppgift att trappa upp försvaret av den nordiska kollektivavtalsmodellen. Den utmanas av det mer regelstyrda sättet inom EU att handskas med arbetslivsfrågor.

Britiske fagforeninger på krigsstien

Britiske fagforeninger på krigsstien

(01. Desember 2011) - Dette er bare begynnelsen, sa fagforeningsleder Len McCluskey da nesten to millioner statlig ansatte den 30. november gikk ut i Storbritannias største streik på 30 år. Skoler, sykehus, havner og flyplasser ble rammet. David Camerons regjering kalte streiken uansvarlig og fagforeningene militante, men mer enn 60 prosent av briter støttet streiken. Britiske fagforeninger tror de står foran et veiskille med fornyet støtte og makt.

Leder: Tidsånden og fremtidens utfordringer

(10. November 2011) Velferdsstaten i Norden er et finstilt system der samarbeidet mellom partene i arbeidslivet og mellom partene og myndighetene står sentralt i utviklingen. Når fagbevegelsen i nordiske land taper oppslutning, kan styrkeforholdet endres. Det gir grunn for oppmerksomhet, og handling mener eksperter og politikere Arbeidsliv i Norden har snakket med.

Arbetsminister Lauri Ihalainen: Kompetenshöjning ska trygga Finlands framtid

Arbetsminister Lauri Ihalainen: Kompetenshöjning ska trygga Finlands framtid

(10. November 2011) Finlands nya regering har satt upp ambitiösa mål för att höja befolkningens kompetensnivå. Med satsningar på utbildning och vuxenstudier ska finländarna bli bättre rustade för strukturförändringar och framtida utmaningar.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment