Nyhet
|
NR 2021
Norden rykker sammen under nye kriser
16. November 2021
Når nye kriser ryster Norden skal de nordiske lande samarbejde om kriseberedskab og være i tæt dialog med hinanden, før grænselukninger og andre restriktioner, der rammer nordiske naboer. Det er der bred enighed om mellem de nordiske regeringer og nordiske parlamentarikere.
Nyhet
|
NR 2021
Norden opruster på klima og skåner kulturen
16. November 2021
Klima og bæredygtighed får flere ressourcer i budgettet for det nordiske samarbejde i 2022, hvor kultur- og uddannelse undgår ellers planlagte besparelser.
Nyhet
Kognitiv ohälsa del av ny svensk arbetsmiljöstrategi
16. November 2021
Smashar du alla bollar som kommer i stället för att arbeta med det som du skulle? Eller tar du dig tid att prioritera och reda ut vilka arbetsuppgifter som är de mest akuta? Dagens arbetsliv ställer allt oftare vår kognitiva kapacitet på prov. Med resultatet att flera av oss drabbas av kognitiv ohälsa.
Nyhet
Ny islandsk organisasjon for arbeidsgivere tar form mens fagforeningsleder går av
16. November 2021
Det har vært en begivenhetsrik måned i islandsk arbeidsliv. På arbeidsgiversiden har representanter for mindre selskaper formelt etablert et nytt forbund for å promotere sine interesser som de mener ikke får nødvendig oppmerksomhet andre steder. Samtidig har lederen for en av landets største fagforeninger gått av etter beskyldninger om mobbing.
Portrett
|
Tidligere arbeidsministre
Hadia Tajik: Arbetsministern som står på fackets sida
16. November 2021
Med Hadia Tajik har Norge fått en ny arbets- och inkluderingsminister med ett hjärta för facket. Eller en lever för facket, som hon kanske skulle ha sagt på farsi. Hon får ansvaret för det den röd-gröna regeringen kallar för en storrengöring i arbetslivet.
tema
|
Lönebildning
Allmängiltigförklaring av kollektivavtal - det näst bästa alternativet?
16. November 2021
Varför är motståndet mot EU-kommissionens direktiv om lagstadgade minimilöner så kompakt i Norden? Svaret är att länderna anser att de har nästan perfekta kollektivavtalssystem, så varför ändra något som fungerar? I många länder i Europa, där arbetsmarknadens parter är svagare, är allmängiltigförklaring av kollektivavtal en viktig del av lönemodellen.
tema
|
Lönebildning
– Viktig å fortsette allmenngjøring av tariffavtaler
16. November 2021
Mange arbeidstakere sikres bedre betingelser med allmenngjøring av tariffavtaler. En leder i fagforbundet som organiserer ansatte innenfor fiskeindustrien mener ordningen må fortsette på tross av at den ikke anses som noen vidunderkur.
Nyhet
Island: Får flest asylsökande i Norden i förhållande till folkmängden
31. Oktober 2021
Invandringen till OECD minskade med 30 procent under 2020, till 3,7 miljoner personer. Det är den lägsta nivån sedan 2003. Danmark, Finland och Norge hade i förhållande till befolkningen färre asylsökande än genomsnittet av OECD-länderna, medan Island och Sverige låg betydligt över.
Leder
Kan språktekniken underlätta det nordiska samarbetet?
13. Oktober 2021
Det har börjat hetta till på de nordiska arbetsmarknaderna. I Danmark har arbetslösheten pressats ned på nästan samma nivå som innan coronapandemin bröt ut. På Island har lönerna pressats upp så att landet haft den högsta löneutvecklingen i Europa.
Nyhet
Ny svensk delegation i kampen mot arbetslivskriminalitet
13. Oktober 2021
Den 27 september tog svenska regeringen ytterligare ett steg för att bekämpa arbetslivskriminalitet. Då presenterades en ny delegation som under tre år ska öka kunskapen om arbetslivskriminalitet och stödja de aktörer som arbetar för att stoppa den.
Nyhet
|
Språkteknologi
Mangel på arbejdskraft rammer bredt – også dansk film
13. Oktober 2021
Det er svært at finde håndværkere, der har tid til nye opgaver, og dansk film mangler alt fra skuespillere til manuskriptforfattere. Erhvervslivet beder regeringen om mere udenlandsk arbejdskraft.
Nyhet
Derfor har Island høyere lønnsvekst enn resten av Europa
13. Oktober 2021
I august hadde Island en månedlig lønnsvekst på 0,3 prosent. Til da hadde landet opplevd en lønnsvekst på 7,9 prosent det siste året, noe som er mer enn noe annet europeisk land. Økningen fra første til andre kvartal i år var på 8,1 prosent, som er tredje største økning i Europa.
Nyhet
NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över
13. Oktober 2021
Den nordiska institutionen NIVA, med säte i Helsingfors, har som uppgift att organisera kvalificerade kurser om arbetsmiljö för deltagare både i och utanför Norden. När coronapandemin bröt ut lyckades NIVA att på en månad avboka alla kommande kurser och ersätta dem med digitala kurser istället.
Nyhet
Nordisk nollvision för arbetsolyckor inspiration på världskongress
13. Oktober 2021
Det nordiska inflytande på den internationella debatten om arbetsmiljöfrågor är betydande. Det märktes också under den 22:a världskongressen om arbetsmiljö och säkerhet som hålls den 20-23 september i Toronto, Kanada.
tema
|
Språkteknologi
Språktekniken - både hot och möjligheter
13. Oktober 2021
Utvecklingen inom språktekniken har accelererat kraftigt. Det påverkar inte bara de som lever av översättningar, som tolkar och översättare, utan alla verksamheter som förhåller sig till olika språk. Ligger de nordiska länderna i täten av utvecklingen eller håller de stora IT-bolagen som Google, Apple och Microsoft att ta kontrollen över viktiga delar av våra språk?
tema
|
Språkteknologi
Att förstå varandra – digitala tjänster underlättar kulturutbytet
13. Oktober 2021
En gemensam digital plattform för aktuella samtal med nordiska profiler skulle öka medvetenheten om vad som händer och sker i våra grannländer. Liksom televisionen en gång gjorde. Med ny teknik är det enkelt att korsa nationsgränserna.
I fokus
Tema: Språkteknik och nordiskt samarbete
13. Oktober 2021
Ny språkteknik kan bidra till tätare kulturkontakter i Norden men den kan också vara ett hot mot mindre språk, som grönländska och samiska. De nya språkredskapen som ligger i mobilen gör att den gissar vilket ord du vill texta och du kan ställa frågor till digitala assistenter som Siri. Men hon talar inte alla språk. Om man inte kan använda sitt eget språk i den digitala världen påverkar det språkets ställning i den verkliga världen.
tema
|
Språkteknologi
Utgifter til tolker øker kraftig i Norge - men fortsatt underforbruk
13. Oktober 2021
Utgiftene for tolkinger som utføres i det offentlige har økt kraftig i Norge. År 2019 var utgiftene 843 millioner kroner. På seks år har tolkeutgiftene økt med 72 prosent. Men å ikke bruke kvalifiserte tolker kan fort bli enda dyrere. En ny tolkelov ventes å bedre situasjonen.
tema
|
Språkteknologi
Små språk behöver hjälp av de stora för att nå fram till IT-jättarna
13. Oktober 2021
De språk som inte används i den digitala sfären kommer inte att kunna överleva i framtiden. Det brutala budskapet låg som en klangbotten under de nordiska språkdagarna och en två dagar lång konferens om den senaste utvecklingen av språkteknik.
Nyhet
Dödsstöten för den sociala dialogen som konstitutionell mekanism inom EU?
04. Oktober 2021
Den europeiska fackliga organisationen EPSU förlorade på samtliga punkter, medan Europeiska kommissionen fick rätt när den hävdade att den inte har några skyldigheter att genomföra eller föra vidare avtal som tillkommit inom den sociala dialogen för beslut i ministerrådet, skriver EU & Arbetsrätt i sitt senaste nummer.
a