Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i I fokus i I fokus 2023 i Nordisk jämställdhet i Kvindelig iværksætter, CEO og rollemodel
Kvindelig iværksætter, CEO og rollemodel
tema

Kvindelig iværksætter, CEO og rollemodel

| Tekst: Marie Preisler

Hanne Jarmer er opfinder af en væghængt robot, der motionerer hundes hjerner. Hun er også rollemodel for kvindelige iværksættere, der generelt har langt sværere ved at få investorer end mænd.

Det er Hanne Jarmers to hunde, der fik hende i gang som iværksætter. Hendes hunde havde et dagligt behov for at blive stimuleret på gode måder, især når de var alene hjemme, mens hun passede sit job som institutdirektør på Danmarks Tekniske Universitet, DTU. Den udfordring fik Hanne Jarmer til at spekulere over, hvordan hun kunne holde hundene sunde og glade.

- En morgen sammen med mine to hunde fik jeg den ide at kombinere hardware og software til en robot, der kunne give hundene små opgaver for godbidder. Jeg ville give mine forkælede hunde opgaver at løse, så de ikke bare tømte madskålen og lå i sofaen hele formiddagen.

Hun gav sig straks til at undersøge, om ideen var unik, og til sin glæde konstaterede hun, at ingen tilsyneladende endnu havde fået samme ide.

Fra ide til produktion og begyndende salg gik der næsten fem år, og hun er i dag CEO for  virksomheden Go Dogo, som har seks medarbejdere plus spil-testhundene Louis og Leo og Falka, der fungerer som model for virksomhedens marketingsafdeling.

Særlige investor-koder

Opfindelsen bygger på teknologier som maskin-læring og spiludvikling i kombination med viden om hundepsykologi. I praksis er den en robot i form og størrelse som et strudseæg, der forbindes til internettet og tv’et.

Foto: Go Dogo

Robotten ’spytter’ godbidder ud, når apparatets indbyggede videofunktion dokumenterer, at hunden udfører bestemte fysiske handlinger, eksempelvis at hunden skal sætte sig, lægge sig eller rejse sig. Der er otte niveauer, og hunden lærer gradvist, hvad den skal gøre.

Hver gang en ny øvelse introduceres vil hunden først blive belønnet for at vente - i længere og længere tid, dog maximum i tre minutter.

- Det er en fin vente-leg, men hvis hunden bliver lidt træt og sætter sig eller lægger sig, hvilket de fleste hunde jo gør indimellem, så får den straks et “Good boy!” og en godbid. Så hunden finder selv ret hurtigt ud af, hvordan den kan slippe for at vente, og så er den snart klar til næste niveau med en ny udfordring, forklarer Hanne Jarmer.

I modsætning til andre produkter på markedet skal hunden ikke fysisk i kontakt med produktet for at få en godbid.

- Det fjerner risikoen for, at en ivrig, sulten eller frustreret hund begynder at gnave i apparatet og derved risikerer at skære snude eller poter eller sluger splinter, siger Hanne Jarmer.

Det har krævet flere kapitaltilførsler at udvikle Go Dogo og sætte den i produktion. Hanne Jarmer er oprindeligt uddannet kemiingeniør og vurderer, at det har gjort dialogen med investorer lettere, at hun altid i sin karriere har arbejdet i fagområder, hvor der var en overvægt af mænd.

Foto: Go Dogo

At gøre mental workout for hunde til en virksomhed har krævet investorkapital.

- At rejse kapital som iværksætter kan godt være op ad bakke, hvis man ikke kender de uskrevne regler og koder blandt investorer. Det kan være endnu sværere som kvinde, da hovedparten af investorerne er mænd. Personligt tror jeg måske, at jeg her har haft et lille forspring som kvinde, for jeg har altid været vant til at navigere i faglige projekter med en overvægt af mandlige kolleger.

Tilstræber kønsbalance

 Da Hanne Jarmer skrev PhD, var hun ene kvinde ud af 20 akademikere, hvor der også var overvægt af mandlige studerende og undervisere. Selv har hun nu skabt en virksomhed, hvor der er ligelig kønsfordeling både i medarbejderstaben og i bestyrelsen. Den balance, der er opstået af sig selv, og som hun glad for.

- Jeg fornemmer, at det har en positiv effekt på både trivsel og virksomhedens resultater, at vi har en kønsmæssig balance.

På investor-siden er der derimod ikke ligevægt: Kun fire af Go Dogo’s i alt 20 investorer er kvinder. Og blandt stifterne af Go Dogo er Hanne Jarmer den eneste kvinde. De tre medstiftere er alle yngre mænd, som hun lærte at kende, da de læste på DTU, og som har været med til at udvikle Go Dogo.

Hanne Jarmer er én af de danske kvindelige iværksættere, som erhvervsorganisationen Danske Erhverv udpeger i en rapport fra 2022, ”25 kvindelige iværksættere du bør kende”. Den sætter fokus på, hvordan Danmark og resten af Norden kan få flere kvindelige iværksættere.

Norden ligger lavt

Både Danmark, Sverige og Norge halter efter gennemsnittet i OECD, når det gælder andelen af kvinder, som er nye iværksættere, fastslår rapporten. Langt færre kvinder end mænd bliver iværksættere. For hver ti mandlige iværksættere er der i Danmark kun seks kvinder, i Sverige fem kvinder og i Norge kun fire kvinder, som bliver iværksættere.

Undersøgelsen viser også, at kvindelige iværksættere oftere end mænd støder på barrierer, når de søger kapital til deres virksomhed. Kun 1,5 procent af investeringerne i danske startups går til startups med kun kvindelige stiftere, og en af forklaringerne kan være, at der er meget få kvindelige partnere i mange kapitalfonde. Fire ud af fem europæiske kapitalfonde har kun mandlige partnere, og danske ’business angels’ investerer ni tiendedel af deres kapital i startups, der kun har mandlige partnere.

Foto Go Dogo

Go Dogo har lige kønsfordeling blandt medarbejdere og i bestyrelsen.

Den skævhed vil Danske Erhverv til livs, og erhvervsorganisationen arbejder også for at øge antallet af kvindelige bestyrelsesmedlemmer. I Danske Erhvervs egen bestyrelse indgik i 2022 erhvervskvinden Mia Wagner, der er tidligere deltager i et kendte tv-program om at investere, ”Løvens hule”. Hun er co-founder af Nordic Female Founders, der arbejder for flere kvinder i iværksætteri ved at investere i startups med diversitet mellem kønnene.

Behov for rollemodeller

En medvirkende forklaring på at få kvinder bliver iværksættere er, ifølge Danske Erhvervs undersøgelse, at færre end hver sjette danske iværksætter har en kvindelig rollemodel. Andelen af kvindelige værksættere, som har en kvindelig rollemodel er dog stigende, og den udvikling glæder Hanne Jarmer:

- Rollemodeller er utroligt vigtige. Når piger og kvinder møder nogen af deres eget køn, der tør blive iværksættere, så smitter det.

Derfor er også af betydning, hvilke eksempler på iværksætter-virksomhed, man præsenterer for elever i grundskolen og på uddannelserne, mener hun:

- Vis pigerne eksempler på, at de som iværksættere kan skabe noget, der gør en forskel for nogen.

Hanne Jarmers vision er, at Go Dogo bliver en stor international virksomhed, og at teknologien på sigt vil blive brugt til en lang række formål, eksempelvis online dyrlæge-hjælp til hunde og træning af hunde til at tolerere lyde som fyrværkeri og torden. Hun vil heller ikke udelukke, at Go Dogo vil kunne udvikles til også at aktivere indekatte, selvom katte har et mindre behov for aktivering og generelt er sværere at aktivere end hunde.

- Det store gennembrud er inden for rækkevidde nu, hvor robottens sidste ’børnesygdomme’ er ved at være kureret, siger hun.

Hanne Jarmer

er en kvindelig iværksætter, man bør kende, mener erhvervsorganisationen Danske Erhverv. 

Kvinder og iværksætteri

Hver fjerde danske iværksætter er kvinde

Der er færre kvindelige iværksættere i Danmark, Norge og Sverige end i gennemsnit blandt OECD-lande

Færre end hver sjette danske iværksætter har en kvindelig rollemodel - 15 procent. Andelen er dog stigende.

Kvindelige iværksættere støder oftere end mænd på barrierer, når de søger kapital til deres virksomhed

Venturekapital går næsten udelukkende til mandlige iværksættere

100 kr. investeret i en virksomhed med kun kvindelige stiftere giver 25 procent større omsætning sammenlignet med virksomheder med kun mandlige stiftere.

Kilde: Danske Erhverv

h
This is themeComment