tema
København satser på grønn profil
26. Oktober 2009
København har tatt mål av seg til å bli en grønn by med et miljøvennlig næringsliv foran FNs klimakonferanse i desember. Mer enn halvparten av hotellrommene i den danske hovedstaden er nå ”grønne”.
tema
Tomra – både grönt och säkert
26. Oktober 2009
Det produceras 800 miljarder flaskor, burkar och andra dryckesförpackningar i världen idag. Hälften av dem hamnar på en sopanläggning. Genom att återanvända materialet i förpackningarna kan stora mängder energi sparas, och därmed minskar koldioxidutsläppen.
tema
Också Finland hoppas på gröna jobb
26. Oktober 2009
Finland har länge levt på sitt ”gröna guld”, skogen, även om pappers- och massafabrikerna knappast framstått som särskilt miljövänliga. Nu när fabrikerna körs ner en efter en blir jakten på de nya gröna jobben allt intensivare.
tema
Från skitig verkstad till skinande vindkraftsfabrik
26. Oktober 2009
I Fredrikshamn, två timmars färd österut från Helsingfors, är en grupp maskinmontörer och elektriker snart färdiga med sin utbildning. Strax före jul upphör de att vara elever vid yrkesinstitutet i södra Kymmenedalen och anställs istället av Winwind, som börjar tillverka vindkraftsturbiner vid en ny fabrik nära hamnen. De är specialutbildade för att vara med när tillväxten vid en av Finlands framtidsindustrier tar fart på allvar.
tema
Norska Point Carbon tar pulsen på utsläppshandeln
26. Oktober 2009
På sitt skrivbord har chefen för Point Carbon, Per Otto Wold, en kaffekopp med en bild av Barack Obama. Det är ingen slump. Den amerikanska presidenten är i allas tankar på den norska analysfirman.
Innsikt
Hård kritik af kommunal aktivering
22. Oktober 2009
Danmark har givet kommunerne det fulde ansvar for at aktivere arbejdsløse. Reformen møder modstand fra mange sider.
Nyhet
Skræddersyet indsats skal hjælpe de unge i Danmark
20. Oktober 2009
En målrettet og skræddersyet indsats for de 15-17-årige i Danmark skal få alle unge i uddannelse eller job. Den danske regering vil bruge 1,25 mia. kr. de næste tre år på planen. LO kalder trussel om at fjerne ungeydelse ”kæmpelussing” til de svageste familier.
Nyhet
Hälsoprojekt på jobbet - ett tveeggat svärd
20. Oktober 2009
Stegräknare, viktklubbar eller träningskort - allt fler företag satsar på aktiviteter som ska förbättra de anställdas hälsa. Insatserna är positiva för de flesta, men kan också leda till en sortering av de anställda, visar en doktorsavhandling vid Umeå Universitet.
Nyhet
Nytt manskap i norska regeringen ska tackla krisen
20. Oktober 2009
Norge får nya personer i regeringen på tre av de viktigaste posterna inom arbetslivet. Största överraskningen är att Hanne Bjurstrøm blir ny arbetsminister från årsskiftet. Hon är i dag den norska chefsförhandlaren i klimatfrågor. Trond Giske blir näringsminister och Sigbjørn Johnsen blir finansminister.
Kommentar
Svensk arbeidslivsforskning er svekket
16. Oktober 2009
Svensk arbeidslivsforskning er svekket. Det er en av hovedkonklusjonene i en posisjonsbestemming av svensk arbeidslivsforskning som Forskningsrådet för arbetsliv og socialvetenskap (FAS) nylig har foretatt. Hvorfor er det slik? spør Robert Salomon i sin kommentar.
Innsikt
Island i krise
22. September 2009
Verdier forduftet som dugg for solen. I 2008 kollapset aksjemarkedet samt 90 prosent av bankvesenet i Island. Nå er hele det islandske samfunn forgjeldet, og alle må være med å betale: lønnstakere, arbeidsløse selv de som ikke lot seg lokke av eventyret må trå til nå.
Nyhet
Svensk budget mot arbetslösheten – situationen värre än i Finland
21. September 2009
”Jobba Sverige ur krisen” är titeln på den svenska statsbudgeten för 2010. I den räknar regeringen med att arbetslösheten inte kommer att minska förrän 2012. Värst blir det 2011, med 11,6 procent av svenskarna utan jobb.
I fokus
Tema: Ungdom, arbeidsløshet og nytenking
21. September 2009
Arbeidsløsheten blant ungdom stiger og vil fortsette å øke i 2010 viser prognosene. Arbeidsliv i Norden har undersøkt hvordan arbeidsløsheten rammer ungdom i de nordiske land, vi har besøkt Finlands nye innovasjonsuniversitet og industribyen Västerås i Sverige for å høre hvordan de prøver å tenke nytt. - Vi må si til ungdommen at de er vår fremtid, sier Björn Norden, som driver byens nye ungdomssatsingen.
Nyhet
Finlands arbetsminister: ”Läget är allvarligt”
21. September 2009
Den finska regeringen hoppas kunna dämpa ökningen av arbetslösheten med ökade budgetanslag för nästa år, men nya arbetsministern Anni Sinnemäki (grön) säger att läget är allvarligt.
Nyhet
De rödgröna vann valet i Norge trots grus i reformerna
21. September 2009
Den rödgröna regeringen i Norge fick förnyat förtroende och får fortsätta fyra år till. Men det var en fråga som inte diskuterades under valkampanjen - NAV-reformen. Om inte den hade röstats igenom i Stortinget av samtliga partier kunde missnöjet med den ha påverkat valutgången.
tema
En mentor på vägen till jobb
21. September 2009
Fredrik Yousef hoppas på en plats i YOU-projektet när det startar. Han är arton år, snart nitton, och beredd att ta vilket jobb som helst – om det fanns några.
tema
Nya Aalto-universitetet i Finland: Fler studerande ska starta eget
21. September 2009
Det nya Aalto-universitetet i Finland ska sammanföra entreprenörssugna ungdomar med olika bakgrund i teknik, ekonomi och design. Utbytet av tankar och idéer ska ge grogrund för en ny företagskultur.
tema
Innovativa samarbeten för nya ungdomsjobb
21. September 2009
I Västerås, Sveriges sjätte största stad, har näringsliv, högskola och offentliga aktörer stor vana att samarbete kring arbete. Nu riktas det gränsöverskridande samarbetet mot arbetslösa ungdomar och i nästa vecka startar man ett projekt som man hoppas ska ge 1000 unga arbetslösa arbete och utbildning
tema
Unga drabbas hårdast av krisen - Sverige på beklaglig förstaplats
21. September 2009
Ungdomarna drabbas ofta hårdast och snabbast vid en konjunkturnedgång. Det har skett också under finanskrisen. De nordiska länderna brukar ligga bland de som har lägst arbetslöshet i Europa. Men i Sverige är 27,3 procent av 15-24-åringar utan jobb.
Nyhet
Alterneringsledigheten görs permanent i Finland
20. September 2009
Det populära finländska systemet för alterneringsledighet får en fortsättning. Erfarenheterna har visat sig vara så goda att regeringen i början av september beslöt att stifta en permanent lag.
a