tema
Tillit bristvara i Finland
30. August 2010
Välfärdsstaten utgör ett system av förtroende där invånarna upplever olika arrangemang som mer eller mindre självklara, men något håller på att förändras i grunden. Forskare upplever till exempel att Finland viker bort från idén att alla invånare ska integreras i samhället.
tema
När tilliten försvann i Island blev komikern Jón Gnarr borgmästare
30. August 2010
Valet av komikern Jón Gnarr som Reykjaviks borgmästare i kommunvalet i våras visar på den bristande tillit som invånarna i huvudstaden fått till traditionell politik och makthavare. Gnarrs parti, Bästa partiet, segrade och bildade en koalition med det socialdemokratiska partiet Alliansen (Samfylkingin).
tema
Hur ser kineserna på svenska ledarskapstraditioner?
30. August 2010
Den svenska ledarskapstraditionen kännetecknas av ett stort förtroende för de anställda. Ledningen förutsätter att personalen kan arbeta självständigt och utan att de behöver övervakas tätt. Men hur fungerar de svenska företagen i utlandet? Passar den svenska dalahästen och den kinesiska draken ihop?
tema
Svenska Metall måste ha förtroende för motståndaren
30. August 2010
- Det som man absolut inte får göra i en löneförhandling är att ljuga. Man behöver inte säga allt, men ljuger man har man inte längre något förtroende.
I fokus
Tema: Norden på tillitstoppen, også i fremtiden?
30. August 2010
Nordiske land rager på topp når det gjelder tillit i befolkningene. Anders Jago er ordfører i den svenske byen Södertälje, der 40 prosent av innbyggerne har utenlandsk bakgrunn. Utfordringen er å binde lokalsamfunnet sammen. Arbeidsliv i Norden undersøker hvordan tilliten utfordres når den nordiske modellen konfronteres med arbeidsforholdene i Kina, med politiske diktater i Danmark og islendinger som i ren protest valgte en komiker til borgermester i Reykjavik.
Nyhet
Slutstreck för Laval-målet
30. August 2010
Sveriges Högsta domstol avslog att riva upp Arbetsdomstolens dom. Arbetsrättsexpert föreslår att staten tar på sig ett ansvar för det stora skadestånd som fackföreningarna nu tvingas betala.
Nyhet
Sunde og kompetente borgere skal ruste Norden globalt
27. August 2010
Kæmpesatsning på nordisk samarbejde om sundhed og velfærd tager fart.
Portrett
|
Tidligere arbeidsministre
Anni Sinnemäki vil skape et mer individtilpasset velferdssystem
26. August 2010
Finlands arbeidsminister presser på for at enkeltmenneskene skal bli sett av velferdssystemet. Ungdom er ingen ensartet gruppe, sier hun, de er ulike individer med ulike behov. Nå er det brukt mye tid på å analysere den enkeltes situasjon. Det mener hun har ført til at tiltakene er blitt rasjonelle og tilpasset de ulike behovene.
Nyhet
Regeringen tillbakavisar EU-kritik mot svenska regler
02. Juli 2010
Det finns ingen anledning att böja sig för EU-kommissionens kritik mot de svenska reglerna om tidsbegränsade anställningar eller mot de bestämmelser som gör att krav från Arbetsmiljöverket upphör att gälla om företaget som kraven riktas mot byter identitet, enligt Sveriges regering.
tema
Massiv dansk satsning på at skaffe uddannelse og job til unge
28. Juni 2010
Indsatsen mod ungdomsledighed har topprioritet. En række nye indsatser skal få flere unge i gang med uddannelse.
I fokus
Tema: Europas ungdom på jakt etter jobb
28. Juni 2010
Alarmen går. Ungdomsledigheten eksploderer. Skadevirkningene ved utestenging og utenforskap kan bli enorme både for den enkelte unge og for samfunnet. OECD anslår at ungdomsledigheten vil fortsette å stige i 2010 og 2011, og oppfordrer regjeringene til akutt innsats for å sikre ungdom noe å leve av og noe å gjøre.
tema
Lönesubvention ska locka arbetsgivare anställa unga i Finland
28. Juni 2010
Arbetslösheten bland ungdomar i Finland exploderade under vintern och ligger nästan lika högt som i Spanien. Regeringen vaknade under slutet av våren och har nu kompletterat det tidigare systemet med lönesubventioner med riktat stöd till unga som nyss lämnat skolbänken och inte hittar ett jobb.
tema
Många olika sätt att bekämpa arbetslösheten i Island
28. Juni 2010
Arbetslöshet har varit ett relativt okänt fenomen i Island. Efter bankkraschen 2008 har den däremot galopperat. Det arbetslöshetsstöd som ges är emellertid begränsat och omfattar inte personer som inte tidigare varit på arbetsmarknaden, ungdomar och tidigare studerande. Därför har både statliga och lokala myndigheter satsat på specialprogram för att hjälpa dem som faller igenom skyddsnätet.
tema
Italias unge håper på jobb før de blir gamle
28. Juni 2010
Veien fra høyere utdanning til jobb er særskilt tornefull i Italia. Mange gir opp studiene underveis eller blir langtidsledige i etterkant. Etter måneders lediggang er lærer Francesca Seguela glad for noen timers sommerjobb.
tema
OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten
28. Juni 2010
Ungdomsledigheten øker dramatisk og vil fortsette å øke i 2011, anslår OECD. På G20 arbeidsministermøtet oppfordret Stefano Scarpetta regjeringene til å handle umiddelbart. Det første som må gjøres, sa Stefano Scarpetta, er å sikre at ungdom har noe å leve av når de går ledige.
tema
De dolda kostnaderna av ungdomsarbetslösheten
28. Juni 2010
Ungdomsarbetslösheten skapar ärr som följer med vidare i livet. Bland de dolda kostnaderna av att vara arbetslös i ung ålder är att lönen flera decennier efteråt kan vara lägre än för de som inte varit arbetslösa när de var unga. Andra effekter är högre risk för att bli arbetslös igen och att ungdomar marginaliseras, det vill säga att de står utanför både jobb och skola.
Portrett
Rød statsråd - utålmodig på lang sikt
28. Juni 2010
Audun Lysbakken sverger på at det er hans og ikke medias dagsorden som skal styre departementets arbeid. For ham betyr det å satse på det langsiktige, forebyggende arbeidet mot utenforskapet, der resultatene ikke vises på statistikken før om 10 - 15 år.
Nyhet
Blandet modtagelse af halveret dagpengeperiode
08. Juni 2010
Den danske regerings beslutning om at skære dagpengeperioden ned til to år hilses velkommen blandt mange økonomer, mens fagbevægelsen advarer.
I fokus
Tema: Nanomaterial och arbetsmiljön
01. Juni 2010
Nanotekniken ställer de nordiska myndigheterna som arbetar med arbetsmiljö inför stora utmaningar. Antalet produkter som lanseras med nanomaterial har ökat från 50 till 1 500 på fem år. Vissa nanomaterial kan innebära arbetsmiljörisker vid produktionen, när de används av konsumenterna eller för miljön. De som ska sätta gränsvärden står emellertid fortfarande kvar på ruta ett. Det finns ingen internationell enighet om hur nanomaterial ska definieras eller vilka metoder som ska användas för att mäta koncentrationen av nanopartiklar.
Nyhet
EU sätter ljuset på fattigdomen i Norden
28. Mai 2010
Europeiska Unionens fattigdomsår 2010 sätter tummen på en öm punkt i Sverige och Finland. Fattigdomen och den sociala utestängningen ökar samtidigt som politikerna försäkrar att välfärdspolitiken är tilltagen för att klara av utmaningarna. I den här debatten framstår EU-kommissionen som den progressiva kraften och de nordiska regeringarna som den konservativa, konstaterar fattigdomsforskare enhälligt.
a